Index Vakbarát Hírportál

A Microsoftnál várják, de még visszatérhet az OpenAI vezérigazgatója

2023. november 21., kedd 21:09

A mesterséges intelligencia biztonságosságával kapcsolatos vita komoly konfliktussá fejlődött. Sam Altmant a Microsoftnál tárt karokkal várják, helyét a Twitch egykori vezérigazgatója veszi át. Az viszont gond, hogy a cégnél ezután az igazgatótanács három tagján kívül senki sem maradna.

Pénteken hatalmas meglepetésre az utóbbi idők legsikeresebb unikorniscége, a mesterséges intelligencia új korszakát GPT-szöveggenerátoraival megnyitó OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant egyik pillanatról a másikra kirúgta a cég igazgatótanácsa. A lépés okairól csak annyi szivárgott ki, hogy az indoklás szerint Altman állítólag nem minden esetben tárta a cég vezetése elé a teljes igazságot.

A fő befektető Microsoft vezetése hátbatámadásként élte meg a palotaforradalmat, amihez hasonlóra azóta nem volt példa az elemzők szerint, hogy Steve Jobsot 1985-ben elküldték az Apple-től.

Baljós árnyak

Akinek nem annyira ismerős, Sam Altmanról érdemes tudni, hogy csodagyerekként kezdte, és a nagy öregekkel szemben, akik bérelt garázsokból lőtték fel óriásvállalataikat, ő már mobilos közösségimédia-alkalmazás fejlesztésével szállt be a digitális gazdaságba. Pár napig a Reddit vezérigazgatója is volt, majd a milliárdos értékűvé fejlődő kisvállalkozások istápolásával foglalkozó Y Combinator befektető cég igazgatójaként lett az OpenAI alapító befektetője Elon Muskkal és Peter Thiellel együtt, ahol 2019-től teljes állásban vezérigazgatóskodott. A ChatGPT és a GPT-4 sikere következtében Altman kogresszusi vizsgálóbizottságokban és podcastokban turnézta végig a médiát, két hete még az OpenAI fejlesztői konferencia színpadán ígért további mesterségesintelligencia-termékeket. Leköszönése előtt a számítási teljesítményt és energiát zabáló nyelvi modelleket hatékonyabban kiszolgáló újabb processzorok saját gyártásának előkészítésén dolgozott.

Az eltávolítás mögött állítólag az OpenAI másik nagy agya, a cég tudományos vezetője, az Oroszországban született izraeli–kanadai Ilya Sutskever állt, akit az érdeklődők szintén láthattak konferenciákon és YouTube-beszélgetésekben. Kettejük konfliktusa hátterében állítólag az állt, hogy Altman teljes erőből tolta az OpenAI-t a piacok és profit felé, amit a mesterséges szuperintelligencia emberi kontrollján dolgozó Sutskever komoly fenyegetésnek látott.

Az Atlantic oknyomozása szerint mindez egy évvel korábbra nyúlik vissza, amikor váratlan sikere óriási fordulatot hozott az amúgy 2015 óta nonprofit tudományos szellemi gócként működő cég életében – jelentős nyomást hozva magával, ami a hardverparktól a munkatársak mentálhigiénés állapotáig mindenre kiterjedt. Sutskever ebben a helyzetben egyre inkább az általános mesterséges intelligencia érkezését rettegő és váró, illetve egyébként a legrégebbi munkatársakat tömörítő belső frakció spirituális vezetőjének kezdte képzelni magát. Ennek keretében

állítólag egy engedetlen mesterséges intelligenciát jelképező fa figurát is felgyújtottak.

Sutskever állítólag azon is teljesen kiborult, amikor Altman a fent említett fejlesztői konferencián mindenféle hurráoptimista dolgokat, többek között több önálló GPT-t is belengetett. Korunk egyik legnagyobb hatású technikai fejlesztéssel fellépő cége lényegében az optimisták és világvégét látók közötti törés mentén esik szét.

Második felvonás

Altman eltávolításával együtt három vezető kutató, és a műszaki háttér szempontjából kulcsfontosságú Greg Brockman is távozott. A Microsoftnak látnia kellett, hogy miközben az idő visszafordításával vesződik, a legértékesebb emberek már a konkurencia, a Google gravitációs mezeje felé repülnek.

Altman távozását nagyon mozgalmas hétvége követte. Az igazgatótanácsot össztűz alá vették a befektetők, és a munkavállalók egy része jelezte, hogy felmond, amennyiben Altmant szombat délutánig nem helyezik vissza pozíciójába. Erre végül nem került sor, de Sam Altman vasárnap még vendégbelépővel visszatért a céghez egy tárgyalásra. Ezt fotóval is dokumentálta, majd a közösségi médiában azt írta, hogy először és utoljára kapott vendégbelépőt. Ekkor még nyitott kérdés volt a visszatérése. Később azonban Sutskever tájékoztatta a munkatársakat, hogy Altman biztosan nem tér vissza, amire tucatnyian beadták azonnali felmondásukat.

A drámai eseménysor végén ideiglenesen a Twitch korábbi alapító vezérigazgatóját, Emmett Sheart nevezték ki az OpenAI élére. Shear idén márciusban távozott az Amazon tulajdonába került, videóközvetítő szolgáltatást üzemeltető Twitchtől, közvetlenül az anyacég által végrehajtott leépítések előtt – és bár semmi köze a mesterséges intelligenciához, konzultált családjával a mesés ajánlatról, majd elfogadta azt. Az új vezérigazgató jelezte, első küldetése, hogy kiderítse, hol ment ennyire félre a konfliktus kezelése az OpenAI-nál. Az első pár nap azonban úgy telt, hogy 

még nem árulták el neki, milyen indokkal távolították el elődjét.

Sam Altmannek és Greg Brockmannek közben a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella ajánlott pozíciót, amit elfogadtak. Altman vezeti majd a Microsoft új mesterségesintelligencia-osztályát, és Brockman X-en közzétett bejegyzése szerint velük tart a GPT-4 létrehozásán dolgozó Szymon Sidor, Jakub Pachocki és Aleksander Madry is.

Aki meggondolta magát

Ez volt a helyzet vasárnap este, de mint kiderült, a Microsoft ajánlata ellenére továbbra is nyitott kérdés, hogy Altman visszatérhet-e az OpenAI élére, ráadásul igazából mindkét féltől függetlenül. Időközben ugyanis a cég 770 munkatársából 700 beadta felmondását, hogy Altmannal tarthassanak. Bizarr fordulat, hogy a távozókhoz Ilja Sutskever is csatlakozott, és aláírta az igazgatótanács lemondását követelő nyílt levelüket. Utóbb az egykori Twitteren írt egy bejegyzést arról, hogy megbánta Altman eltávolításában játszott szerepét, és szeretné, ha minden a régi lenne.

A történtekkel kapcsolatos egyik legkülönösebb elmélettel az Y Combinator hírfala, a Hacker News egyik jól értesült kommentere állt elő: e szerint a puccs lényegében Dustin Moskovitz ármánykodásának eredménye. Moskovitzról tudni érdemes, hogy a Facebook alapítója Mark Zuckerberggel együtt, ebből következően befolyásos milliárdos.

Az Altmant kirúgó igazgatótanács tagjai közül Adam D'Angelo nem csak a Quora vezérigazgatója, de az OpenAI mellett Moskovitz Asana nevű cégében is igazgatósági tag. Helen Toner a Moskovitz által alapított Open Philantrophy alapítvány munkatársa volt. Tasha McCauley az Open Philantrophy által egymillió dollárral támogatott AI biztonsági központ képviselőjeként került az igazgatótanácsba. Ez valós, de közvetett összefüggéseken alapuló spekuláció, ha ragaszkodunk a dramaturgiai realizmushoz, Ilya Sutskever a történetnek ebben a verziójában fogalmatlan eszköz csupán, ezért válik fő puccsistából az Altman visszatérését követelő tábor tagjává. Ugyanakkor persze az összeesküvés-elméletet gyengíti a palotaforradalom teljesen átgondolatlan és fejetlen jellege, amiben valójában Sutskever pálfordulása a legértelmetlenebb mozzanat. Nem mellesleg nem látszik, hogy Moskovitz bármilyen hasznot húzhatna a helyzetből. A végső győztes mindenképpen a Microsoft, legfeljebb a részvényárak megrángatását lehetett volna szerény kockázat/nyereség szorzó mellett megjátszani.

(Borítókép: Sam Altman. Fotó: Win McNamee / Getty Images Hungary)

Rovatok