Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos rakományt vitt a Holdba csapódott rakéta

2023. november 23., csütörtök 20:10 | aznap frissítve

Vitatott kérdés, hogy Elon Musk rakétájának darabja, vagy inkább egy kínai Hosszú Menetelés. Egy új elemzés szerint utóbbi lehetett.

A Planetary Science Journalban megjelent kutatás szerint döntő bizonyíték van arra, hogy egy kínai hordozórakéta felső fokozata és titokzatos szállítmánya volt az tárgy, ami 2022 márciusában a Hold felszínébe csapódva dupla krátert hagyott maga után.

A WE0913A lajstromszámon 2015 óta ismert űrszemét azért rejtélyes, mert kezdetben egy SpaceX Falcon–9 hordozórakéta maradványának vélték, később felmerült, hogy a kínai Hosszú Menetelés–3C hordozórakéta egyik fokozata lehet. Kína ez utóbbit hivatalosan tagadta, azzal, hogy a szóban forgó rakéta évekkel ezelőtt elégett a Föld légkörében.

Az elemzések szerint a fokozat a Holdról mintát hozó Csang'o–5 küldetést előkészítő Csang'o–5T1 teszt hordozója volt. 

A kutatók szerint a kínai űrszemét forgatókönyvét az bizonyítja, hogy a tárgyról visszaverődő fény és a szimulációk összevetése leginkább a Csang'o–5T1 mozgásának felel meg.

Ami ennyi időt tölt az űrben, ki van téve a Föld és a Hold gravitációjának és a Nap fényének, ezért arra számítunk, hogy picit imbolyog, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a rakéta fokozat egy üres héj egy nehéz rakétafokozattal a végén. Ez a végei mentén forgott és nagyon stabilan

– mondta Tanner Campbell, az Arizonai Egyetem doktori hallgatója, a tanulmány szerzője.

A nyugati szakembereket különösen meglepte a becsapódás által létrehozott dupla kráter, pedig már több irányítatlan eszköz becsapódását megfigyelték a Holdon.

Az elemzés szerint az űrszemétnek két tömegközpontja volt és ezek hasonló tömegűek voltak. Ez vezetett ahhoz, hogy az óránként 9290 kilométeres sebességgel becsapódó tárgy becsapódása nyomán két, szinte azonos méretű kráter keletkezett.

Ebből az is következik, hogy nemcsak egy rakéta fokozat, hanem egy hozzá kapcsolódó tömeg is jelen volt, vagyis szállított valamit – hogy mit, azt valószínűleg nem fogjuk megtudni.

Nem ez volt az első Holdba csapódó eszköz, a NASA szakemberei küldetésük végén űrszemétté váló eszközeiket rendszeresen a felszínnek irányítják, amivel olyan ráadás tudományos ismeretszerzésre nyílk lehetőség, mint a becsapódás által felszín alól kivetett anyag víztartalmának vizsgálata. 

Campbell tanulmánya végén kiemelte, hogy ez az eset is rámutat, hogy milyen fontos az űrben keringő szemét pályájának követése.

(LiveScience, Science Alert)

Rovatok