Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár a Teslánál, indul a per a svéd állam ellen

2023. november 28., kedd 08:29

Az Elon Musk vezette Tesla pert indított a svéd állam ellen hétfőn, amiért a skandináv országban sztrájkoló postai dolgozók leállították a texasi székhelyű gyár rendszámtábláinak kézbesítését.

A Tesla globálisan nem szakszervezeti alapon működik, de a svéd dolgozók azt követelik, hogy a Tesla – annak ellenére, hogy nem szakszervezeti alapon működik – írjon alá egy olyan kollektív szerződést, amilyen a legtöbb munkavállalónak van Svédországban. A Teslának Svédországban gyártóüzeme nincs, csupán szervizközpontjai.

A Tesla a svéd államot a Svéd Közlekedési Ügynökségen keresztül indított pert az ország ellen, mondván a rendszámtáblákhoz való hozzáférés megtagadása „a Tesla ellen irányuló jogellenes diszkriminatív támadást jelent”.

Mikael Andersson, az ügynökség sajtószóvivője az Associated Pressnek küldött e-mailben azt mondta, a Svéd Közlekedési Ügynökség nem látja úgy, hogy blokkolnák a rendszámtáblák forgalmazását.

A Tesla ezért úgy döntött, hogy a bíróságon viszi tovább a kérdést.

Az Associated Press birtokába jutott kereset szerint a Tesla azt követeli, hogy a kerületi bíróság 1 millió koronás bírsággal büntesse a Svéd Közlekedési Hivatalt, ha a kerületi bíróság határozatának közlésétől számított három napon belül nem engedélyezi a Tesla „rendszámtábláinak visszaszerzését”.

Rovatok