Index Vakbarát Hírportál

A Google a héten elkezdi az inaktív fiókok törlését

2023. november 29., szerda 07:50

A Google pénteken megkezdi az inaktív fiókok törlését, vagyis azokat, melyekbe két éven át nem léptek be. Az ilyen fiókok teljes tartalmát törlik, azonban hozzátették, vannak fiókok, melyeket megkímélnek.

A Google péntektől elkezdi a legalább két éve inaktív fiókok törlését. A vállalat még májusban jelentette be az új irányelvet, mondván, ezzel a biztonsági kockázatokat akarják megelőzni – írja a CNN.

Belső megállapítások szerint ugyanis a régebbi fiókok nagyobb valószínűséggel támaszkodnak könnyebben feltörhető jelszavakra, és kevésbé valószínű, hogy olyan naprakész biztonsági intézkedéseket alkalmaznak, mint a kétlépcsős ellenőrzés, ami sokkal sebezhetőbbé teszi őket az adathalászattal, hackerekkel és spamekkel szemben.

A Google augusztus óta küld figyelmeztetéseket az érintett felhasználóknak. Májusban közölték, hogy először azokat a fiókokat törlik, amelyeket a felhasználó létrehozott, de soha nem látogatott meg újra.

Szeretnénk megvédeni a személyes adatait, és megakadályozni a fiókjához való jogosulatlan hozzáférést még akkor is, ha már nem használja szolgáltatásainkat

– írta a Google egy augusztusi frissítésben.

A Google-fiókok a Gmailtől a Dokumentumokig, a Drive-tól a Fotókig mindent tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy az inaktív felhasználó Google-csomagjában található összes tartalom törlés veszélyének van kitéve.

Van azonban néhány kivétel.

A vállalat augusztusban közölte, hogy a YouTube-csatornákkal rendelkező fiókok, az ajándékkártyákon fennmaradó egyenleggel rendelkező fiókok, a digitális termékek, például könyvek vagy filmek megvásárlására használt fiókok, valamint azok, amelyek olyan alkalmazásokat tettek közzé, amelyek aktívak egy olyan platformon, mint a Google Play Áruház, azokat nem törlik.

Oren Koren, a Veriti kiberbiztonsági cég CPO-ja és társalapítója szerint a régi fiókok törlése kulcsfontosságú lépés a biztonság garantálása érdekében.

Ezeknek a fiókoknak a proaktív eltávolításával a Google hatékonyan csökkenti a kiberbűnözők számára elérhető támadási felületet. A Google ezen intézkedése jól példázza a kiberbiztonság szélesebb körű trendjét: megelőző lépéseket tesz az általános digitális biztonsági környezet megerősítése érdekében

– írta Koren a CNN-nek.

Rovatok