Index Vakbarát Hírportál

Úttörő előrelépés történt a cukorbetegség kezelésében

2023. december 1., péntek 14:26

A Stanford Egyetem egyik kutatócsoportja olyan hidrogélt fejlesztett ki, amely négy hónapra elegendő diabétesz elleni hatóanyagot tartalmaz. Ezzel megnyílhat a lehetőség a cukorbetegek számára, hogy elegendő legyen évente csupán három alkalommal gyógyszert szedniük.

A hidrogél elég folyékony ahhoz, hogy normál tűkkel könnyen be lehessen injekciózni, és elég szilárd ahhoz, hogy négy hónapig kitartson a szervezetben. Ez megkönnyítheti a gyógyszerek szedését, javíthatja a betegek életminőségét, és csökkentheti a cukorbetegség kezelésével járó szövődményeket – írja az Interesting Engineering.

Ha évente csak három injekcióra lenne szükség, a cukorbetegek vagy elhízottak számára sokkal könnyebbé válna a gyógyszeres kezelés betartása

– mondta a portálnak Eric Appel, a Cell című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője és a Stanford Egyetem anyagtudományi és mérnöki karának docense.

A kutatók a patkányokon végzett kísérletek révén megállapították, hogy az új gyógyászati technológia olyan cukorbetegség- és testsúlycsökkentő GLP-1 típusú gyógyszereket hordozhat, melyek nemcsak a vércukorszintet szabályozzák, de csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és segítenek a fogyásban is.

A kutatók a tanulmányban kifejtették, hogy a hidrogél belsejében lévő apró részecskék hálószerű struktúrát alkotnak. Ez a háló megtartja a hatóanyagot, mely a megfelelő időben lassan feloldódik, fokozatosan jutva be a szervezetbe.

A mi hidrogélünk hónapok alatt olvad el, mint a vízben feloldódó kockacukor, molekuláról molekulára

– magyarázta Appel.

A kutatók azt tervezik, hogy másfél-két éven belül embereken is tesztelik az újdonságot.

Rovatok