Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi érdekelte a legjobban az embereket idén a Wikipedián

2023. december 7., csütörtök 09:42 | aznap frissítve

Idén is rangsorolta a Wikipedia, hogy az online lexikon angol nyelvű változatában mire kerestek rá a legtöbben. A ChatGPT mellett Matthew Perry halála és az Oppenheimer is a felkapott szócikkek között volt.

Emberek milliói használják világszerte a közösségileg szerkeszthető online enciklopédiát, a Wikipediát. Az ingyenesen működő oldal minden évben ismerteti, hogy mely szócikkeire kerestek rá a legtöbben – számolt be az Euronews.

A lexikon angol nyelvű változatában a ChatGPT nyerte az idei évet. 

A szócikk közel 50 millió oldallátogatót hozott, annak ellenére, hogy a ChatGPT és az OpenAI alig egy éve került be a köztudatba. A mesterségesintelligencia-alapú szövegalkotó szolgáltatás  hatalmas népszerűség re tett szert.

A ChatGPT után az ismert emberek halálát listázó szócikk érdekelte legjobban az embereket. Az elhunyt hírességek közül októberben Matthew Perryre, míg januárban Lisa Marie Presley-re kerestek rá. 

Az angol nyelvű Wikipedia több mint 84 milliárd oldalletöltést ért el 2023-ban. A listát a november 28-i adatok alapján készítették. A szervezet 2024. január 3-án frissíti a teljes évre vonatkozó számokat – tették hozzá.

Az Oppenheimer és a krikett-világbajnokság is népszerű volt

A szervezet szerint az alábbi szócikkek voltak a legnépszerűbbek idén az angol nyelvű Wikipedián:

  1. ChatGPT
  2. Halálesetek 2023-ban
  3. 2023-as krikett-világbajnokság
  4. Indiai Premier League
  5. Oppenheimer (film)
  6. Krikett-világbajnokság
  7. J. Robert Oppenheimer
  8. Jawan (film)
  9. 2023-as indiai Premier League
  10. Pathaan (film)

Rovatok