Index Vakbarát Hírportál

Macskavideó érkezett az űr mélyéről

2023. december 20., szerda 20:57

Elmarad a földönkívüli macskák inváziója. Egy új távközlési technika hajtott fejet a televízió kezdetei előtt.

Újabb sikeres kísérletet hajtott végre a NASA Psyche kutatószondája a fedélzetén található DSOC nevű új optikai űrtávközlési rendszerrel, de ez nem csak arra alkalom, hogy felidézzük a „titokzatos üzenet az űrből” kukoricapattogtatóan izgalmas témáját, vagy a szonda úti céljával, a 16 Psychével kapcsolatban kijátsszuk a „kincses aszteroida” kártyát. Ezúttal adatátvitelre is sor került, és a XXI. század elejének macskamémektől hemzsegő internetét büszkeséggel töltené el, hogy a tesztüzenet egy macskavideó volt – de ne szaladjunk előre.

A Psyche szonda 2028-ra ér csak el az egykori kisbolygó fémekben gazdag magjának gondolt aszteroidához, amely a Mars és a Jupiter között kering. Az időt addig a magával vitt technikai újítások kipróbálásával üti el. A DSOC lényegében egy lézeres távközlési megoldás, amelynek nagy előnye, hogy nem nehezebb és nem foglal több helyet egy rádiós rendszernél, több energiát sem igényel, ugyanakkor akár százszoros adatátviteli sebességet tesz lehetővé. 

A metódus egyik nehézsége ugyanakkor, hogy kommunikáció létrejöttéhez nagyon pontosan kell célozni. Olyan ez, mintha másfél kilométerről próbálnánk lézermutatóval eltalálni egy ötforintost – a szonda ráadásul 30 millió kilométerre jár, így esetében a célzásba a másfél perces időeltolódást is bele kell kalkulálni.

A lényeg, hogy a célzás sikerült, az üzenet is átjött, és a Palomar Obszervatóriumról azonnal küldték a NASA JPL pasadénai központjába. A szakemberek megjegyezték, hogy a DSOC 267 megabit/másodperces sebessége jobb annál az internetnél, amihez a napi életben hozzáférünk.

A Psychéről érkezett 15 másodperces videón egy vörös macska, Taters látható, aki az alkalomnak megfelelő nyugis zenére kerget egy lézerfényt, miközben a kép felett a szonda aktuális repülési adatai olvashatók.

Nem kell csalódnia annak sem, aki mélyebb értelmet sejt a macska megjelenése mögött. Taters alakítása ugyanis főhajtás volt az RCA/NBC 1928-as első televíziós kísérlete előtt, amelyben az első átvitt kép egy Felix macskát ábrázoló szobor volt. Felix, mint ismert, kora legnépszerűbb rajzfilmfigurája volt még Mickey egér előtt.

A NASA igazgatóhelyettese, Pam Melroy hangsúlyozta, hogy a sávszélesség növelése kulcsfontosságú a jövőbeli bolygóközi küldetések miatt. A távolban küldetést teljesítő szondák és legénységek így gyorsan tudnak nagy felbontású képeket és videókat küldeni a Földre.

(Popular Science, Wikipedia)

Rovatok