Index Vakbarát Hírportál

Két nap alatt kétszer szült a dupla méhű nő

2023. december 24., vasárnap 07:45

Egészséges testvéreket szült egy ritka rendellenességgel élő amerikai asszony a héten.

Az alabamai Kelsey Hatcher egy orvosi kuriózum: két működő méhe van, két külön méhszájjal. Az uterus didelphys nevű rendellenesség a nők nagyjából 0,3 százalékánál fordulhat elő a Sky News szerint.

Még különösebb, hogy

bár elenyésző (egy az egymillióhoz) esélye volt arra, hogy egyszerre foganjon gyermek mindkét méhében, ez mégis bekövetkezett.

Hatcher 20 órás vajúdás után két egészséges leánynak adott életet az Alabamai Egyetem birminghami klinikáján. Az első gyermek, Roxi még kedd este született, őt Rebel követte 10 órával később.

A legvadabb álmainkban sem tervezhettünk volna ilyen terhességet és szülést. Azért örülök, hogy külön napokra esik a születésnapjuk, külön »otthonuk« volt, és saját születési történetük van

– mondta a fiatal nő. 

Hatcher ezt megelőzően három gyereknek adott életet, de még nem fordult elő, hogy mindkét méhében magzatot hordott volna. Az ilyen esetek nagyon ritkák, és egyben veszélyeztetett terhességet is jelentenek.

Ikrek-e, vagy sem? 

Az eset ritkasága miatt nem egyszerű megítélni az sem, hogy az újszülött lányok ikrek-e, vagy sem. A klinika professzora, Richard Davis szerint az világos, hogy két különböző petéből jöttek létre, és két különböző méhben fejlődtek ki, de még így is többek lehetnek, mint egyszerű testvérek.

Szerintem legjobb, ha testvéri ikreknek nevezzük őket

– vélekedett Davis professzor. 

(Sky News)

Rovatok