Index Vakbarát Hírportál

Ennyi volt, tényleg beszüntette az Apple Watchok forgalmazását az Apple

2023. december 25., hétfő 14:35

Még karácsony előtt robbant a hír, miszerint az Apple bizonytalan időre beszünteti az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 okosórák forgalmazását az Egyesült Államokban. A meglepő döntés mögött az a hónapok óta háttérben meghúzódó pereskedés áll, amit még a Masimo nevezetű cég indított a techóriással szemben – előbbi szerint ugyanis az Apple megsértette védett szabadalmaikat, és jogsértést követett el, amikor az ezek alapján készült okosórákat piacra dobták.

Mint írtuk, korábban úgy tűnt, hogy az utolsó utáni pillanatban még sikerül az Apple-nek kiadnia egy olyan watchOS-es szoftverfrissítést, ami megváltoztatja azokat az algoritmusokat, amelyek alapján az órában lévő véroxigénmérő megállapítja a felhasználó véroxigénszintjét. Ezt azonban nem tudták kiadni, így az egyesült államokbeli webshopból tényleg kénytelenek voltak levenni a Series 9-es és Ultra 2-es készülékeket.

Jelenleg ha fellép az Apple weboldalára, az Apple Watch fülön továbbra is böngészheti az órák tulajdonságait, azokat megvásárolni azonban már nem fogja tudni – egy jókora Currently Unavailable, azaz jelenleg nem elérhető felirattal fog találkozni.

Mivel az Egyesült Államok elnöke, azaz Joe Biden december 25-ig nem vétózta meg a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) októberben meghozott döntését, az Apple mindaddig, míg nem köt megállapodást a Masimóval, nem értékesítheti a készülékeit sem online, sem személyesen – így karácsony előtt már nem csak a webshopból, hanem az Államokban lévő összes hivatalos Apple üzletből is lepakolták az említett okosórákat.

A döntés azonban a viszonteladókra nem vonatkozik. Ahogy arra a 9to5mac is felhívja a figyelmet, olyan üzletláncok, mint például a Best Buy, továbbra is forgalmazhatják az Apple Watch Series 9-t és az Apple Watch Ultra 2-t is. Az Apple azonban megtiltotta alkalmazottainak és értékesítőinek, hogy a potenciális vásárlóknak azt tanácsolják, hogy ezekben az üzletekben keressék inkább az okosórát.

Ugyancsak fontos információ, hogy a vállalat csak az Egyesült Államokon belül kénytelen felfüggeszteni az órák forgalmazását, 

Európában és a világ többi részén továbbra is zavartalanul hozzá lehet jutni a Watchokhoz.

Az Apple kínálatában továbbá az Államokban is elérhető marad egy modell, a 2022-ben debütáló 2. generációs Apple Watch SE, ami nem rendelkezik véroxigénszint-mérővel, így a korlátozások sem vonatkoznak rá.

Rovatok