Index Vakbarát Hírportál

A magány és alkohol a korai demencia fő kockázati tényezői között

2023. december 28., csütörtök 14:06

Úttörő kutatás vizsgálta a fő kockázati tényezőket, kiderült, hogy fontos szerepe van a társadalomnak és életmódnak.

15 különböző kockázati tényezőn múlhat a korai demencia jelentkezése, ilyen tényező egyebek között az italozás, a magányosság, a halláskárosodás és az ha alacsonyabb társadalmi rétegből származik valaki – derül ki egy új tudományos kutatásból, amelyről a The Guardian számolt be.

A kutatás az Egyesült Királyságban élő több százezer 65 évnél fiatalabb lakos egészségügyi adatait összegyűjtő UK Biobank adatain alapult. Az Exeteri Egyetem és a Maastrichti Egyetem munkatársai ezeket az adatokat elemezve igyekeztek kideríteni, hogy

milyen örökletes, környezeti vagy életmódhoz köthető tényezők szólnak bele a demencia kialakulásába.

A demencia emlékezőképesség leromlásával, szellemi- és fizikai leépüléssel járó idegrendszeri betegség, amely világszerte 4 millió embernél jelentkezik 65 éves kora előtt. A korai demencia tanulmányozásával eddig relatíve keveset foglalkozott a tudomány.

Az új tanulmány megállapításai szerint messze a legkomolyabb kockázati tényezők közé tartozik az ortosztatikus hipotónia, vagyis az alacsony vérnyomás, ami felegyenesedéskor szédülést okoz – ez több mint négyszeresére növeli a kockázatot.

A depresszió több mint háromszoros kockázatot jelent, az alkoholfogyasztás két és félszerest. Ezek után következik a sztrók, a genetikai háttér, a szegénység, a cukorbetegség, szívbetegség, D-vitamin-hiány, halláskárosodás, a C-reaktív fehérje magas szintje és a társadalmi elszigetelődés. A kockázatot csökkentő tényezőkhöz tartozik az alacsony alkoholfogyasztás, az iskolázottság, és az általános fizikai állapot jelzőjének tekintett jobb markolási erő.

A kutatást támogató Alzheimer's Research UK vezetője, Leah Mursaleen elmondta, hogy kockázati tényezők megismerése alapvetően átalakítja a demencia egyéni megelőzésével kapcsolatos gondolkodást. Kiemelte, hogy 10 demenciás esetből 4-ben kimutatható 12 alapvető tényező jelenléte, amilyen a dohányzás, alacsony vérnyomás, és halláskárosodás.

Rovatok