Index Vakbarát Hírportál

Súlyos százmilliárdokat fizethet a Google, amiért átvágta a felhasználókat

2023. december 29., péntek 12:35

A techóriás ellen még 2020-ban nyújtottak be keresetet, miszerint 2016. június 1. óta Google-felhasználók millióit követte nyomon titokban a vállalat. Egyes értesülések szerint végre előrelépés történt az ügyben.

Nagy a gond a Google háza táján, miután a céget 2020-ban többen beperelték, azt állítva, 2016 és 2020 között a Google elemzései, cookie-jai és alkalmazásai lehetővé tették az Alphabet leányvállalat számára a felhasználók tevékenységének nyomon követését, még akkor is, ha a Google Chrome böngészőt inkognitó módra állították, más böngészők esetében pedig a privát böngészési módot választották. A kereset szerint mindez lehetővé tette, hogy a Google jogtalanul tájékozódjon a felhasználók ismerősi köréről, hobbijairól, kedvenc ételeiről, vásárlási szokásairól, illetve egyéb arcpirító dolgokról, amikre rákerestek az interneten.

Valójában a fogyasztók minden erőfeszítése ellenére a Google olyan részletes és kiterjedt információhalmazt készített magának, hogy George Orwell erről még csak álmodni sem mert volna

– vádolták meg a céget a felperesek ügyvédei. 

A benyújtott dokumentumok alapján a vállalat a Google Analyticsen, a Google Ad Manageren, illetve más alkalmazásokon és webhelybővítményeken keresztül – beleértve a telefonos applikációkat – gyűjt adatokat, attól függetlenül, hogy a felhasználók rákattintanak-e a Google által támogatott hirdetésekre. Az iratban úgy fogalmaztak a jogászok, a Google-t felelősségre kell vonni az okozott károkért, hogy ne folytathassák tovább fű alatt az adatgyűjtést. Bár a cég azon dolgozott, hogy a keresetet elutasítsák, végül nem így történt. Rogers bíró ugyanakkor kijelentette, nem tiszta, hogy a techóriás tett-e jogilag kötelező erejű ígéretet arra vonatkozólag, hogy nem gyűjti a felhasználók adatait, amikor privát módban böngésznek – írja a Daily Mail.

Az ötmilliárd dollárról – 1727 milliárd forintról – szóló kereset több millió Google-felhasználóra terjed ki, akiknek minimum ötezer dollár kártérítést – jelenlegi árfolyamon körülbelül 1,7 millió forint – követelnek a szövetségi lehallgatási és a kaliforniai adatvédelmi törvények megsértése miatt. A múlt héten a Google már beleegyezett abba, hogy 700 millió dollárt fizet ki az üggyel kapcsolatban, illetve egyéb engedményeket tesz – amelyek már arra vonatkoznak, hogy a cég korábban versenyellenes taktikát alkalmazott az Android-alkalmazásokhoz készült Play Áruházban.

A legújabb hírek szerint azonban további előrelépés történt a jogtalan adatgyűjtés kapcsán benyújtott kereset ügyében, miután a felek csütörtökön előzetes megegyezésre jutottak. Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró így felfüggesztette a február 5-re tervezett tárgyalást. Az egyezségi feltételeket ugyan nem hozták nyilvánosságra, de az ügyvédek elmondták, hogy közvetítés útján elfogadták a kötelező érvényű szerződési feltételeket, és várhatóan 2024. február 24-ig hivatalos dokumentum formájában a bíróság elé fogják terjeszteni jóváhagyására.

Rovatok