Index Vakbarát Hírportál

Öt éven belül fenekestül felforgatja életünket a mesterséges intelligencia

2024. január 17., szerda 14:42

A techzseni Bill Gates szerint öt év múlva már mindenki életét teljesen átalakítja a mesterséges intelligencia. Sokak ezt a tényt félve nyugtázzák, hiszen tartanak tőle, hogy elveszíthetik munkájukat a technológia rapid fejlődése miatt. Gates azonban azzal érvelt, hogy az első ipari forradalom idején is hasonló félelmekkel küzdöttek az emberek, és végül minden probléma magától megoldódott.

Való igaz, hogy a mesterséges intelligencia (AI) egyre inkább része mindennapi életünknek, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) statisztikái szerint már a munkahelyek mintegy 40 százalékát érinti térnyerése világszerte – mondta a CNN szerint Bill Gates a davosi Világgazdasági Fórumon (mint korábban írtuk, a milliárdos arról is beszélt az eseményen, hogy mi miatt aggódik a legjobban).

Bill Gates azt mondta: nem feltétlenül ellenzi a mesterséges intelligencia terjedését, de úgy véli, a történelem azt mutatja, hogy minden új technológiával együtt jár a félelem, de leginkább az új lehetőség. 

Ahogy az 1900-as évek elején is történt a mezőgazdaság és az ipar gépesítésével, az emberek akkor is féltek. Viszont később rájöttek, hogy ez az egész folyamat sok új dolgot és munkalehetőséget teremtett. Most is valami ilyesmire készülhetünk

 – fogalmazott a Microsoft atyja.

Rámutatott, mennyivel könnyebbé fogja tenni sokak életét, ha az AI is besegít a különböző munkákban. Kiemelte az orvosokat, akiknek rengeteg papírmunkájuk van – amit nem is szívesen csinálnak –, ezeket például könnyedén elvégeztethetik majd a mesterséges intelligenciával.

Az IMF nem igazán értett egyet Gates kijelentésével, szerintük az AI megjelenése a politikusok beavatkozása nélkül még tovább mélyítené az egyenlőtlenségeket.

Rovatok