Index Vakbarát Hírportál

Érdekes változás lép életbe a Google Chrome böngészőjénél

2024. január 17., szerda 14:10

Félreérthető volt, ezért most egy mondatban tisztázzák, hogy az inkognitó mód nem jelent teljesen rejtett internetezést.

A Google frissítette a leírást, ami Chrome böngésző inkognitó ablakának megnyitásakor megjelenik. A bővített leírás Google Chrome 122.0.6251.0 verzió Canary build fejlesztői változatában jelenik meg először azzal a céllal, hogy tisztázza: a különböző online szolgáltatások, közöttük a Google az inkognitó mód használatakor is adatokat gyűjtenek a felhasználó viselkedéséről.

A változás oka, hogy a Google ellen csoportos per indult,

mivel az emberek az inkognitóablak neve és leírása alapján azt gondolták, hogy ténylegesen inkognitóban, beazonosítás és a tevékenységük követése nélkül böngészhetik az internetet. A cég peren kívüli megegyezéssel zárta le az ügyet és így tisztázzák, hogy nincs szó inkognitóról.

A leírás magyar változata jelenleg így szól:

Most privát módon böngészhet, így az eszközt használó többi személy nem láthatja az Ön tevékenységeit. A letöltéseket, a könyvjelzőket és az olvasólista elemeit azonban elmenti a rendszer.

Ez az alábbi mondattal egészül ki (angolból fordította a szerk.)

Az Ön által meglátogatott oldalak vagy az ezek által használt szolgáltatások – a Google is – változatlanul adatokat gyűjthetnek tevékenységéről.

Az inkognitó mód lényege, hogy a böngésző nem rögzíti az előzményekben a meglátogatott oldalt és annak sütijeit, egy szülinapi ajándék felkutatásakor és megrendelésekor például kapóra jöhet, vagy olyan esetben ha valaki vicces kecskevideót nézne Youtube-on, anélkül, hogy később a fiókjára belépve az ajánló algoritmus agresszív kecsketartalmakkal bombázná.

A Chrome inkognitóablakának nyitóüzenetéből eddig is kiderült, hogy otthon az internetszolgáltató tudhat a felhasználó online tevékenységéről; nem otthon pedig a munkahely, iskola, vagy ahonnan az internetet éppen kapjuk. Aki ennél komolyabb rejtőzködést igényel a Brave vagy Tor böngészőn és virtuális magánhálón, VPN-en keresztül itnernetezhet.

(Ars Technica, The Verge)

Rovatok