Index Vakbarát Hírportál

Halálos, Covidhoz hasonló vírussal kísérleteznek a pekingi tudósok

2024. január 18., csütörtök 16:30

Kínai tudósok olyan mutáns koronavírus-törzzsel kísérleteznek, amely a kísérleti egerek 100 százalékában halálosnak bizonyult.

Pekingi tudósok a malajziai tobzoskákban – amelyek a koronavírus ismert hordozói – bukkantak a GX_P2V nevű, a Covidhoz hasonló vírusra. A kutatók klónozták a kórokozót, majd egereken kezdtek kísérletezni vele.

Minden rágcsáló, amely megfertőződött a kórokozóval, nyolc napon belül elpusztult. A kutatáshoz nyolc egeret fertőztek meg a vírussal, nyolcat inaktivált vírussal, nyolcat pedig kontrollcsoportként használtak.

A kutatókat a halál bekövetkeztének gyorsasága mellett az is meglepte, hogy magas szintű vírusterhelést találtak az egerek agyában és szemében – ami arra utal, hogy a vírus, annak ellenére, hogy Covid-törzs, egyedülálló módon szaporodik és terjed a testben.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a vírus mutáción mehetett keresztül a raktárban, ami még halálosabbá tette.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a felfedezés megerősíti a GX_P2V emberre való átgyűrűzésének kockázatát – írja a Daily Mail.

A Pekingi Kémiai Technológiai Egyetem által végzett kutatás szerint a vírust 2017-ben, a Covid-járvány kitörése előtt fedezték fel. 

Francois Balloux professzor, a University College London fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője szerint a pekingi tanulmány „szörnyű és tudományosan teljesen értelmetlen”.

Richard Ebright professzor, a New Jersey-i New Brunswick-i Rutgers Egyetem vegyésze így nyilatkozott a Daily Mailnek: „Ennek a kutatásnak egy részét vagy egészét – a 2016–2019-es vuhani kutatáshoz hasonlóan, amely valószínűleg a Covid-19 világjárványt okozta – gondatlanul hajtották végre, minimális biológiai biztonsági elszigetelés és a kórokozókkal végzett kutatáshoz elengedhetetlen szakmai gyakorlat nélkül”.

Rovatok