Index Vakbarát Hírportál

Súlyos dolgot titkolhatott el Kína a koronavírusról

2024. január 18., csütörtök 06:17

Legalább két hétig titkolhatta Kína a Covid–19 vírus megjelenését – ismertette cikkében a The Wall Street Journal. A pekingi tisztviselők szándékosan minősítették „ismeretlen eredetű” vírusos tüdőgyulladásnak a koronavírust, holott a kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú lehetett volna a megbetegedések megelőzésében és védekezés kialakításában.

A kongresszusi nyomozók szerint a kínai kutatók már 2019 december végén feltérképezték a Covid–19-et okozó vírust. A dokumentumok alapján Peking már legalább két héttel azelőtt tudott a koronavírusról, hogy azt felfedte volna a világnak – írja a The Wall Street Journal. 

A lap egy, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumától kapott anyagra hivatkozik, amely alapján egy Lili Ren nevű kínai kutató december 28-án feltöltötte a vírus szerkezetének csaknem teljes sorozatát az Egyesült Államok kormányának adatbázisába. 

KÍNA jóval később, 2020. JANUÁR 11-ÉN OSZTOTTA MEG az INFORMÁCIÓKAT AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZETTEL.

A kínai tisztviselők ekkor még „ismeretlen eredetű” vírusos tüdőgyulladásnak minősítették a vuhani járványt, emellett a Huanan piacot sem zárták le, amely a koronavírus egyik kezdeti epicentruma lehetett.

Továbbra is rejtély a koronavírus pontos eredete

Az új információk továbbra sem derítenek fényt arra a vitára, hogy a Covid fertőzött állatból vagy laboratóriumi szivárgásból bukkant fel. A The Wall Street Journal szerint a világ még mindig nem rendelkezik teljes körű tudással a járvány eredetéről. 

Az egészségügyi szakemberek szerint az a két hét, amely alatt a kínai vezetés hallgatott, döntő fontosságú lehetett volna a Covid–19 terjedésének meghatározásában és az orvosi védekezés kialakításában. 

Jesse Bloom, egy neves amerikai rákkutató intézet biológusa kiemelte, hogy a történtek is jól mutatják, hogy „mennyire óvatosan kell kezelni a kínai kormány által kiadott információk pontosságát".

Fontos adatokat törölhettek a kínai adatbázisból

A Covid-vírus SARS-CoV–2 szekvenciájának első ismert publikációja 2020. január 11-én jelent meg, miután a kínai hatóságok megosztották az információt az Egészségügyi Világszervezettel. Ezzel szemben soha nem tették közzé azokat az adatokat, amelyet a kínai kutató, Lili Ren közölt 2019 decemberében.

Ráadásul az információkat 2020. január 16-án kitörölték az adatbázisból, miután az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) további technikai részleteket kért. Az intézet január 12-én egy másik forrásból szintén kapott egy SARS-CoV–2-szekvenciát,

amely szinte teljesen megegyezett a kínai kutató által benyújtott decemberi sorozattal. 

A lap szerint a legújabb felfedezés egy újabb bizonyíték arra, hogy nem lehet megbízni a kínai kormány adataiban. Felidézték, hogy a kínai szakemberek már 2020. január 3-án találkoztak az Egészségügyi Világszervezettel, de még akkor sem árulták el, hogy az új megbetegedéseket a koronavírus okozta.

(Borítókép: Kínai turisztikai információs hivatalnokok védőmaszkot és védőszemüveget viselnek, miközben a pultjuknál ülnek a pekingi fővárosi nemzetközi repülőtér indulási területén 2020. március 24-én Pekingben, Kínában. Fotó: Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok