Index Vakbarát Hírportál

Fejre állt az első japán holdszonda

2024. január 25., csütörtök 18:41

Japán ötödikként érkezett a Holdra. A leszállás nem volt tökéletes, a szonda él, de felborult.

Történelmi fotót küldött magáról a japán SLIM holdszonda, amelynek nem sikerült tökéletesre múlt heti leszállása. Az eszközt a vele érkező LEV–2 miniholdjáró örökítette meg, és jól látható, hogy a SLIM egy leszállás közben bekövetkezett malőr miatt felborult, és talpával felfelé állt meg.

A japán űrügynökség SLIM nevű szondája (a név feloldása Smart Lander for Investigating Moon vagyis okos holdkutató leszállóegység ) karácsonykor érkezett a Holdhoz, és január 19-én, pénteken hajtott végre leszállást. A sikeres leszállással Japán lett az ötödik, saját eszközzel a Holdra eljutó ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után. A műveletet követően azonnal problémák jelentkeztek. Kiderült: az egység napelemei nem termelnek energiát – a kis holdjáró fotójából egyértelműen látszott, hogy ennek oka a leszállóegység fejre állása.

A SLIM működőképes, bár néma. A földi irányítók reményei szerint február 1-én, a holdi napnyugta során talán kaphat elég energiát, hogy életre keljen.

Végeredményben a Dosisa Egyetem, a Sony, és a Transformers játékokat gyártó Takara Tomy által fejlesztett gömb alakú miniholdjáró a LEV–2 vagy másik nevén SORA–Q az első japán gyártású eszköz, amely fotókat küldött a Hold felszínéről.

Japán eszköz legutóbb tavaly áprilisban próbálkozott holdra szállással, a Hakuto–R nevű egység végül a felszínbe csapódott – érdekesség, hogy ez a balszerencsés küldetés is vitt magával a SORA–Q roverből.

(Space.com)

Rovatok