Index Vakbarát Hírportál

Önjáró robot tömi a kátyúkat az Egyesült Királyságban

2024. február 2., péntek 19:35

Éjjel-nappal, esőben és fagyban is keresi és javítja az úthibákat a különleges gép.

Az Egyesült Királyságban, Hertfordshire-ben hamarosan tesztelik a Liverpooli Egyetem munkatársai által fejlesztett önjáró útjavító robotot. A kifejlesztő brit tudósok a robottól azt várják, hogy minimalizálja a közlekedési fennakadásokat, miközben forradalmasítja az útkarbantartást.

Az útjavító gép ötlete egy 2016-os kutatási programból merült fel, kitalálói a megvalósítására négy évvel később alapítottak céget Robotiz3d néven.

A fejlesztés egyik utolsó lépése az ARESS Eye az úthibákat önállóan felismerő rendszer létrehozása volt, amely mesterséges intelligenciával képes óránként 96 kilométeres sebességnél is feltérképezni és értékelni egy három méter széles sávot.

A nevében az autonóm útjavító rendszer kifejezést hordozó ARRES egy furgon méretű elektromos jármű, amely távoli irányítással vagy önállóan közlekedve deríti fel az út állapotát. Fő célja az úttesten keletkező gödrök megelőzése, az úthibák és sérült szigetelés javításával. Feladatát napszaktól és időjárástól függetlenül is képes teljesíteni.

Az Egyesült Királyságban évente kétmillió kátyút javítanak, de így is évi 2,2 milliárd dollárra teszik a kátyúk által okozott károkat. A Robotiz3d véleménye szerint robotjai 90 százalékkal csökkenthetik ezeket a költségeket, ráadásul 70 százalékkal gyorsabban dolgoznak, és harmadannyi szén-dioxidot szabadítanak fel.

Az ARRES sikeresen vette a fejlesztő cég által épített pályán végzett teszteket, nyilvánosan egy Hertfordshire-i utcán fog bemutatkozni idén.

(The Engineer, Interesting Engineering)

Rovatok