Index Vakbarát Hírportál

Címkézni fogja a mesterséges intelligenciával készült képeket a Meta

2024. február 6., kedd 20:03

A Facebook, az Instagram és a Threads képei után más vállatok, többek között a Microsoft, az Adobe és a Google képeit is vizsgálja a vállalat. A képek láthatatlan digitális forrásmegjelöléseket és címkéket kapnak. A hang- és videótartalmakra vonatkozó eljárások még fejlesztés alatt állnak. A ChatGPT-esetében „a hajó már elment”.

A Meta Platforms internetes óriáscég a következő hónapokban ellenőrzés alá vonja a nemzetközi nagyvállalatok mesterséges intelligenciával készített digitális képtartalmait – közölte Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke keddi blogbejegyzésben, írja az MTI a Reutersre hivatkozva.

Láthatatlan digitális forrásmegjelölésekkel, majd címkékkel látják el az ilyen képeket, felhívva a felhasználók figyelmét, hogy a képet mesterséges intelligencia készítette.

A Facebook, az Instagram és a Threads már alkalmazza a szóban forgó eljárást és a címkézést az általuk mesterséges intelligenciával előállított tartalmakra, a Meta Platforms közlése szerint tehát nem új keletű az intézkedés.

A Meta Platforms a következő hónapokban az OpenAI, a Microsoft, az Adobe, a Midjourney, a Shutterstock és a Google-t birtokló Alphabet vállalatok képtartalmait vonja vizsgálat alá.

Nick Clegg Meta-elnök szerint a felsorolt vállalatok megbízható szinten képesek saját maguk is kiszűrni a mesterséges intelligenciával generált képeket. A hang- és videótartalmakra vonatkozó eljárások bonyolultabbak, és még fejlesztés alatt állnak – mondta Clegg – de remélik, hogy az iparág többi részének is lendületet és ösztönzést tudnak adni példájukon keresztül.

A META FELHASZNÁLÓINAK HAMAROSAN KÖTELEZŐ LESZ A SAJÁT MAGUK ÁLTAL MÓDOSÍTOTT HANG- ÉS VIDEÓFÁJLOK CÍMKÉZÉSE, ÉS AMENNYIBEN VALAKI NEM MŰKÖDIK EGYÜTT, ÚGY BÜNTETÉSRE SZÁMÍTHAT – MONDTA CLEGG.

A ChatGPT-vel kapcsolatban Clegg hangsúlyozta, hogy nem áll a vállalatok rendelkezésére az AI által írt szövegek címkézésére szolgáló, működőképes mechanizmus: „ez a hajó már elment” – mondta.

A Meta-elnök rámutatott, hogy a közeljövőben egyre több „szintetikus és hibridtartalom” kerül megosztásra az interneten, így a címkézés előnyben részesítését javasolja a törlésekkel szemben.

Rovatok