Index Vakbarát Hírportál

Szervátültetésre tervezett malacok születtek Japánban

2024. február 14., szerda 06:11

Hosszú várólisták, kevés donor. Állati szervekkel enyhítenék a problémát.

Emberi szervezettel kompatibilis génmódosított sertéseket hozott létre Japánban egy biotechnológiai cég. A Meiji Egyetem munkatársai által alapított PorMedTec közleménye szerint: a kísérleti állatokon 10 gént módosított, hogy a szerveik vagy szöveteik emberbe ültetve ne lökődjenek ki. 

A vasárnap született malacok létrehozásához a kutatásban részt vevő amerikai eGenesis cég biztosította a sejteket októberben, ezeket klónozták, majd egy anyaállatba ültették őket.

Japánban 16 ezren várnak szervátültetésre. A xenotranszplantáció, vagyis állati szervek átültetésének célja, hogy enyhítse az emberi donorok hiányából fakadó helyzetet.

Egyelőre nem ismert, hogy az újszülött génmódosított malacok szervei beválnak-e xenotranszplantátumként. A cég közölte, hogy amint kicsit megnőnek, 

az állatokat kutatólaboratóriumoknak ajándékozzák,

hogy szerveik viselkedését majmokba ültetve vizsgálhassák.

Japánban jelenlegi tervek szerint 1-es típusú cukorbetegséget gyógyítanák állati inzulintermelő sejtek beültetésével, továbbá magzatok veseelégtelenségén segítenének ideiglenesen beültetett sertésvesével.

Eddig az Egyesült Államokban ültettek génmódosított sertésszívet súlyos betegekbe, de eddig csak hetekkel sikerült meghosszabbítani az életüket.

(Kyodo News)

Rovatok