Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárd eurós büntetést kap az Apple Brüsszeltől

2024. február 19., hétfő 05:52

A Spotify panaszt emelt az Apple ellen, amiért visszaéltek piaci fölényükkel a zenei tartalomszórás terén. Az Európai Bizottság a versenyjogi vizsgálatát lezáró döntést várhatóan márciusban jelentik be, az amerikai cégre kiszabott büntetés 500 millió euró körül lesz.

Brüsszel jelentős összegű bírságot szab ki az Apple-re, amiért zenei streamingszolgáltatásával megsértette az uniós törvényeket – derül ki a Financial Times bennfentes forrásokra hivatkozó jelentéséből.

Az Európai Bizottság versenyjogi vizsgálatát lezáró döntést várhatóan márciusban jelentik be, az amerikai cégre kiszabott büntetés 500 millió euró körül lesz.

A vizsgálat a svéd székhelyű audio streamingszolgáltató, a Spotify 2019-es panasza nyomán indult és azt vizsgálta, hogy alkalmazásboltjában mennyire nyomja saját szolgáltatását az Apple, és mennyire hallgatja el a konkurens, esetenként olcsóbb zenei streamingszolgáltatásokat.

Az FT értesülései szerint a bizottság megállapította, hogy az Apple törvénysértő módon élt vissza piaci fölényével, és megtiltja a vállalatnak, hogy a jövőben akadályozza, hogy a fogyasztók olcsóbb alternatívákra váltsanak.

Az ügyben kiszabott uniós bírság a legnagyobbak közé tartozik, bár önmagában nem a legnagyobb. A Google-t több különböző piaci visszaélés miatt összesen 8 milliárd euróra büntette az Európai Unió – ezek sorsáról jelenleg is folyó perek döntenek. Összesen kétmilliárd euró körüli bírságot szabtak ki a Microsoftra, másfél milliárd eurós büntetést kapott a Facebook és egymilliárd euró körüli csapásokat kapott az Intel, a Qualcomm, illetve a Daimler.

Az Apple büntetésével pár éves nyugalom után Brüsszel

új idényt nyit a nagy techcégek visszaéléseire való vadászatban,

mivel gyakorlatilag a digitális piacokról szóló uniós szabályozás életbelépésével egy időben teszik közzé.

Az Apple nem kommentálta a hírt, ehelyett egy korábbi nyilatkozatukra hívták fel a figyelmet, amelyben örömüket fejezték ki, amiért az EU úgy döntött, hogy a Spotify panasza nyomán indított vizsgálatból végül ejtik azt a panaszt, hogy kizárják a független, alternatív fizetési megoldásokat az alkalmazásaikból.

A hivatkozott nyilatkozatban kiemelték, hogy a Spotify a legnépszerűbb zenei szolgáltatás lett az alkalmazásboltjukban. Januárban pedig az iOS operációs rendszert, az App Store-t és a Safari böngészőt, amit a Spotify ócska színjátéknak nevezett.

Az Apple reakciója a helyzet bonyolultságát jelzi, hiszen további büntetés is lebeg a fejük felett, mert folyamatban van egy másik vizsgálat az Apple Pay fizetési rendszer pénzügyi versenyt korlátozó vonásai miatt.

Rovatok