Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk beperelte az OpenAI-t

2024. március 2., szombat 06:53

A Tesla-vezér szerződésszegésre hivatkozva beperelte a ChatGPT-t készítő OpenAI start-upot és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant. Elon Musk szerint a cég felhagyott eredeti küldetésével, és nem az emberiség javára használja a mesterséges intelligencia fejlesztését, sokkal inkább haszonszerzésre. Az adatok és technológiák közzétételére, valamint a kifejlesztett szoftverek használatának, valamint az azzal járó haszonszerzés megakadályozására kérte a bíróságot.

Elon Musk beperelte a ChatGPT-t készítő OpenAI startupot és vezérigazgatóját, Sam Altmant, arra hivatkozva, hogy a cég felhagyott eredeti küldetésével, és a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem haszonszerzésre használja – számolt be róla az MTI.

ELON MUSK SZERZŐDÉSSZEGÉSRE HIVATKOZVA PEREL: SZERINTE NONPROFIT KÜLDETÉSTUDAT HELYETT HASZONSZERZÉS AZ OPENAI CÉLJA.

Állítása szerint Sam Altman és Greg Brockman, a startup másik társalapítója nyílt forráskódú nonprofit cég megalapításának tervével keresték meg, azonban a 2015-ben alapított start-up működése jelenleg a pénzszerzésre összpontosít.

FELLEBBEZÉSÉBEN ARRA KÉRI A BÍRÓSÁGOT, HOGY KÖTELEZZék AZ OPENAI-T A KUTATÁSOK ÉS A TECHNOLÓGIÁK NYILVÁNOS KÖZZÉTÉTELÉRE. TOVÁBBÁ AKADÁLYOZZA MEG A KIFEJLESZTETT SZOFTVEREK HASZNÁLATÁT, ÉS A HASZNÁLATBÓL ADÓDÓ HASZONSZERZÉSI LEHETŐSÉGET A MICROSOFT VAGY BÁRMELY MAGÁNSZEMÉLY RÉSZÉRE – IDEÉRTVE A LEGFEJLETTEBB MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁS MODELLT, A GPT-4-ET IS.

A benyújtott keresettel a milliárdos éppen azzal a start-uppal kerül összetűzésbe, amelynek egykoron a társalaptója volt: az OpenAI igazgatótanácsából 2018-ban lépett ki, és gyakran bírálja a Microsoft kapcsolatát a start-uppal.

„A Microsoft komoly érdekérvényesítő erővel rendelkezik az OpenAI működésében, ha nem irányítja közvetlenül a start-upot” – közölte Musk még áprilisban egy Tucker Carlsonnak adott interjúban.

A mesterséges intelligencia fejlesztésében vezető szerepet játszó OpenAI részben a Microsoft több milliárd dolláros befektetésének köszönheti jelenlegi pozícióját. A Teslát és a rakétagyártó SpaceX-et vezető Musk 2022-ben vásárolta meg a Twittert 44 millió dollárért, és számos alkalommal szólalt fel a mesterséges intelligencia szabályozása érdekében.

Rovatok