Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk keményen odaszúrt az OpenAI-nak

2024. március 15., péntek 07:32

Nyílt forráskódúvá teszi hónapok óta dédelgetett ChatGPT-kihívóját, a Grokot az Elon Musk Által vezetett xAI – derült ki a vállalat közleményéből. A döntés azok után született meg, hogy Musk beperelte az OpenAI-t, amiért az belátása szerint feladta eredeti küldetését egy profitorientált modell javára, az OpenAI-t eredetileg ugyanis azért hozták létre, hogy ott segítse mesterségesintelligencia-alapú fejlesztésekkel az embereket, ahol csak lehet.

Tovább burjánzik a feszültség a Sam Altman által vezetett OpenAI és az Elon Musk tulajdonában lévő xAI között. Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Tesla-vezér szerződésszegésre hivatkozva perelte be a ChatGPT-t készítő OpenAI startupot és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant. Elon Musk szerint a cég felhagyott eredeti küldetésével, és nem az emberiség javára használja a mesterséges intelligencia fejlesztését, hanem sokkal inkább haszonszerzésre. Ezzel egy időben pedig az adatok és technológiák közzétételére, valamint a kifejlesztett szoftverek használatára, valamint az azzal járó haszonszerzés megakadályozására kérte a bíróságot.

Musk egyébként 2015-ben maga is tagja volt az OpenAI alapítói körének, három évvel később, 2018-ban azonban kilépett a vállalatból, idejét, pénzét és energiáját ugyanis elmondása szerint más területekre szerette volna összpontosítani.

A perről természetesen az OpenAI is értesült, akik válaszul olyan belsős e-maileket hoztak nyilvánosságra, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a Tesla vezérigazgatója annak idején nagyon is támogatta egy profitorientált vállalat létrehozásának tervét, és azt akarta, hogy a Teslával való egyesüléssel az egyesített vállalat „fejős tehénné” váljon. Mivel a levelekről készült képernyőképek futótűzként kezdtek terjedni a közösségi oldalakon, Musk fogta magát, és meghúzta a váratlant: nyílt forráskódúvá, azaz bárki számára hozzáférhetővé tette az általa vezetett xAI fejlesztését, a Grokot, ami leginkább egy ChatGPT-szerű MI-alapú chatbotnak és asszisztensnek felel meg.

Nem biztos, hogy ez a legjobb döntés

A lépés szabad hozzáférést biztosíthat a nyilvánosság számára a technológia mögötti kóddal való kísérletezéshez, emellett pedig az xAI-t olyan cégekhez igazítja, mint például a Meta, vagy a francia Mistral, amelyek mindketten nyílt forráskódú AI-modellekkel rendelkeznek. Ugyancsak érdekesség, hogy februárban a Google is kiadott egy Gemma nevű AI-modellt, amelyet külső fejlesztők saját igényeik szerint alakíthatnak – konkrétan a Geminihez azonban nem adtak hozzáférést. Musk lépése csúnyán felkavarta az állóvizet, a Reuters értesülései szerint például a technológiai befektetők, köztük az OpenAI-t támogató Vinod Khosla és Marc Andreessen, az Andreessen Horowitz kockázati tőkecég társalapítója azóta is az AI nyílt forráskódolásáról vitatkoznak.

Fontos megjegyezni, hogy a nyílt forráskódú technológia ugyan valóban segíthet felgyorsítani az innovációkat, egyes szakértők szerint azonban az ilyen AI-modelleket terroristák is felhasználhatják, például vegyi fegyverek előállítására, vagy akár egy emberi irányításon túlmutató, tudatos szuperintelligencia kifejlesztésére is. Érdekesség, hogy a tavalyi Egyesült Királyságban megrendezett AI Safety Summiton Musk azt mondta, hogy szeretne létrehozni egy olyan „harmadik feles” felügyelőszervet, ami függetlenül ellenőrizné a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégeket, és riadót fújna, ha aggályai támadnának – ebből azonban egyelőre még semmi sem valósult meg.

Nem tudni még, mit hoz a jövő

Az xAI-t még 2023-ban indította el Musk, miközben egy alternatívát keresett az OpenAI és a Google fejlesztéseire. A Tesla-vezér elmondása szerint az xAI célja, hogy egy maximálisan igazságkereső mesterséges intelligenciát hozzanak létre, ennek első lépéseként a Grokot még 2023 decemberében mutatták be – azt használni azonban egyelőre csak az X Premium+-előfizetők tudják. Azt, hogy a jövőben pontosan mi is fog történni a Grokkal, egyelőre lehetetlen megjósolni, az azonban biztosra vehető, hogy forráskódjának nyilvánosságra hozatalával ugrásszerűen megnőhet népszerűsége; legalábbis a fejlesztők körében.

Rovatok