Index Vakbarát Hírportál

„Vannak eredményeink, amelyek miatt tényleg aggódom” – szuperbaktériumok veszélyéről beszélt egy magyar kutató

2024. április 15., hétfő 20:04

Pál Csaba, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója arról beszélt egy interjúban, hogy világszerte egyre nagyobb problémát jelent a baktériumok antibiotikum-rezisztenciája.

A baktériumok antibiotikum-rezisztenciája mára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint is az egyik vezető halálok lett. Az utóbbi időben egyre több külföldi szakértő és szaklap hívta fel a figyelmet a problémára, többek közt egy tavalyi kínai incidenssel kapcsolatban is.

Pál Csaba – aki 2015-ben a 100 ezer euróval járó Bolyai-díjat is megkapta – most az MTA honlapja által közölt interjúban beszélt erről. Mint a felvezetésben írták, „a téma korunk (pontosabban a közeljövő) talán legsúlyosabb egészségügyi problémája, sokak szerint előrelátható katasztrófája”.

A magyar kutató elmondta, egyik pályázatával negyedszer is elnyerte az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatását. Munkatársaival most azt vizsgálja, hogy a gyógyszergyártók által jelenleg fejlesztett, új típusú antibiotikumok mennyire hatékonyak a baktériumok ellenálló képességével szemben. Úgy vélekedett,

az eddig kirajzolódó kép több mint aggasztó, ugyanis a korábban megvizsgált szerek többsége ellen pillanatok alatt kialakult a rezisztencia, vagy már eleve jelen van a természetben.

Pál Csaba többek közt arról beszélt az interjúban

Az idei év elején egyébként a német lapok is beszámoltak egy kutatásról, melynek résztvevői egy olyan „szuper-antibiotikumot” fejlesztettek ki, amely állítólag képes lehet elpusztítani még a leggyakoribb gyógyszereknek ellenálló baktériumokat is.

Rovatok