Index Vakbarát Hírportál

Élő egerek beleiben szerkesztették baktériumok génjeit

2024. július 13., szombat 06:57

A francia tudósok által fejlesztett új módszer vírusokkal, biztonságosan juttatta célba a génszerkesztő eszközt, ezzel újfajta gyógymódoknak nyit utat.

A párizsi Eligo Bioscience kutatói olyan génszerkesztő módszert fejlesztettek és teszteltek, amivel egerek beleiben élő baktériumok génjeit szerkeszthették – írja a Nature.

A széles körben használt CRISPR-Cas génszerkesztő rendszert több kutatócsoport használta már nem kívánatos bélbaktériumok elpusztítására. Xavier Duportet és munkatársai olyan módszert kerestek, amivel úgy módosítható az emésztőrendszer flórája, hogy a baktériumok életben maradnak. Az általuk használt báziszerkesztő a DNS szálak megbontása nélkül tudta a nukleotidokat, vagyis a biológiai kód egyes betűit kicserélni.

Az új módszerrel sikerült a kisérleti állatokban élő Escherichia coli baktériumok több, mint 90 százalékának genetikai módosítása. A tudósok egy saját vektort alkalmaztak, vagyis a bázisszerkesztőt egy baktériumokra specializálódott vírus, úgynevezett bakteriofág szállította – egyben azt is megoldották, hogy a vírus ne replikálódjon és terjessze magát.

A kutatók a kísérlet alkalmával olyan módosítást eszközöltek, amely a β-laktamáz termelését vezérelte – ez egy olyan enzim, ami fontos szerepet játszik az natibiotikumokkal szembeni ellenállásban. A kísérleti állatok emésztőrendszerében található baktériumok 93 százalékának génjei felülíródtak a kezelést követő nyolc órában.

Az ezt követő kísérletben egy olyan fehérjét vettek célba, ami neurodegeneratív és autoimmun betegségekben érintett. Három héttel a kezelés után a módosított baktériumok aránya 70 százalék volt a kísérleti állatokban.

Az RNS-alapú kórokozókat kutató würzburgi Hemhlotz Intézet vegyészmérnöke Chase Beisel szerint a francia eredmény döntő jelentőségű előrelépés, amely

megnyitja a lehetőséget mikrobák szerkesztése általi gyógyításához, miközben megakadályozza a szerkesztett DNS terjedését

Duportet és csapata a következőkben megvizsgálja, hogy miként hat a mikrobiom szerkesztése a modell állatok egészségére.

Rovatok