Index Vakbarát Hírportál

Jöhetnek a 100 hüvelykes átlátszó kijelzők

2024. július 18., csütörtök 15:46

A nanotechnológiás új kijfelző vékony, olcsó, és kültéren is használható.

A Meta2People magáncég közreműködésével hamarosan gyártásba kerülhet KIMM koreai műszaki intézetnél fejlesztett úgynevezett NTS (nano transparent screen) kijelző. A 100-colos kijelző hajszál vastagságú, gyakorlatilag filmszerű anyag, amelynek átlátszósága tetszés szerint állítható. A kijelző akkor is éles képet ad, ha teljesen matt beállítás mellett közvetlenül éri például egy projektor fénye. Betekintési szöge mindkét síkban 170 fokos. 

Az NTS működésének alapja az úgynevezett polimerben oldott folyadékkristály (PDLC) film, amelynek átlátszósága elektromosan szabályozható. 

A hasonló méretű átlátszó OLED videófalak jelenleg 25 millió forint körüli áron kaphatók. A KIMM munkatársainak közlése szerint az új NTS ennek mintegy tizedébe fog kerülni, mivel előállítása viszonylag egyszerű. Ráadásul a hideget és meleget is jól tűri, ezért beltéren és kültéren is használható.

Az NTS gyártási technológiája egy nanoanyagokból, nanogyártáson és létező IT technológián alapuló csúcstechnika. A jövőben a még jobb minőségű NTS-ek kutatásán és fejlesztésén és az átlátszó kijelzők népszerűsítésén fogunk dolgozni

– fogalmazott közleményében a KIMM vezető kutatója Jun-Ho Jeong.

(LiveScience)

Rovatok