Index Vakbarát Hírportál

Új fejezetet nyitott vasárnap az emberiség a világűr meghódításában

2024. október 13., vasárnap 16:43 | aznap frissítve

A SpaceX magyar idő szerint vasárnap délután sikeresen elindította Starship rakétáját az ötödik tesztrepülésére, amely során először próbálták megfogni, és sikeresen el is kapták a visszatérő Super Heavy hordozórakétát mechanikus „pálcikák” segítségével az indítótoronyban. Ez a valaha épített legerősebb rakétarendszer, amellyel egy napon embereket szállíthatnak a Holdra és a Marsra – írja a CNN.

Október 13-án a SpaceX újabb mérföldkövet ért el a világűr meghódításában: sikeresen elindították, és végig is vitték a Starship rakétarendszer legújabb tesztrepülését. Az akció azért volt fontos, mert a cég hordozórakétája ezúttal nem egy platformra, hanem gyakorlatilag magára a kilövőállásra ért vissza, egy hatalmas daruszerkezet „kapta el” az űrjárművet. 

A SpaceX videót is közzétett a sikeres elkapásról az X közösségi oldalon:

Mechazilla has caught the Super Heavy booster! pic.twitter.com/6R5YatSVJX

— SpaceX (@SpaceX) October 13, 2024

Ezzel egy teljesen újrafelhasználható Starship most már tényleg közel van. Ez stratégiai előnyt jelentene az Egyesült Államoknak az űriparban, és közelebb vinne a Mars kolonizációjához is.

Történelmi mérföldkőhöz ért az emberiség

A Super Heavy hordozórakéta és a Starship űrhajó együttesen indult el a SpaceX texasi bázisáról, Boca Chicából magyar idő szerint délután 2 óra 25 perckor. Az eseményt élőben közvetítették az X közösségi oldalon (korábban Twitter néven volt ismert), ahol a világ minden tájáról figyelték a történelmi pillanatot.

Az igazi újdonság azonban nemcsak az űrhajó felbocsátása volt, hanem a SpaceX egyik legambiciózusabb próbálkozása is: a 71 méter magas Super Heavy hordozórakéta visszahozása és biztonságos elfogása a földre ereszkedés közben.

A SpaceX által fejlesztett hatalmas fémkarok, amelyeket „chopsticks”-nek neveznek (evőpálcika magyarosan), sikeresen elkapták a hordozórakétát közvetlenül azelőtt, hogy az elérte volna a talajt. Ez az első alkalom, hogy a SpaceX ezen technológiát ilyen mértékben próbálta ki, és

a siker jelentős lépést jelent a rakétarendszerek újrafelhasználhatósága felé.

Miközben a Super Heavy hordozórakéta visszatért a földre, a Starship űrhajó tovább folytatta útját az űrben. Az űrhajó hat motorja segítségével manőverezett, és a tervek szerint az Indiai-óceán felett végez majd leszállási manővert. A SpaceX előre jelezte, hogy nem tervezik az űrhajó visszaszerzését, ezúttal a cél a technológia és a manőverek finomhangolása volt.

A SpaceX jövőképe: olcsóbb űrutazás

Elon Musk cége évek óta azon dolgozik, hogy a rakétarendszerek újrahasznosíthatóvá váljanak, hiszen ez jelentősen csökkentené a világűrbe való kijutás költségeit, és gyorsabbá tenné az űrmissziók indítását. A Starship és a Super Heavy rakétarendszer fejlesztése ezt a célt szolgálja, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben akár nagyobb mennyiségű rakományt vagy embereket juttassanak a Föld körüli pályára és azon túlra.

A SpaceX tervei között szerepel, hogy a Starship lesz az a jármű, amely a NASA Artemis III missziójában 2026-ban asztronautákat szállít majd a Hold felszínére

– jelezte a CNN. Ehhez a cég közel 4 milliárd dolláros szerződést kötött az amerikai űrügynökséggel. Musk és csapata célja azonban ennél is messzebbre mutat: ők szeretnék az első embereket a Marsra juttatni a Starship segítségével.

A Starship fejlesztésének útja

A Starship fejlesztése 2019-ben kezdődött, amikor a SpaceX végrehajtotta az első kísérleti „ugrást” a Starhopper nevű járművel, amely alig néhány centiméterre emelkedett el a földtől. Azóta a tesztek egyre bonyolultabbá és merészebbé váltak. Az első teljes hordozórakéta- és űrhajóindítást 2023 áprilisában hajtották végre, amikor a jármű sikeresen elhagyta az indítóállást, de néhány perc múlva felrobbant a Mexikói-öböl felett.

A SpaceX számára ezek a kudarcok nem hátráltató tényezők, hanem lehetőségek a gyors fejlesztésre és javításokra. A legutóbbi, júniusi tesztrepülés során a hordozórakéta és az űrhajó is túlélte a Föld légkörébe való visszatérést, és jelentős előrelépést tett a leszállási manőverek gyakorlásában.

Mechazilla és a gyors újraindítás víziója

A SpaceX tesztjei új szintre léptek azzal, hogy sikerült visszahozni és megfogni a Super Heavy rakétát a „Mechazilla” nevű torony segítségével. A hatalmas fémkarok, vagyis a „chopsticks”, a rakéta visszaérkezése után azonnal akcióba lépnek, és visszahelyezik azt az indítóállásra.

Elon Musk elképzelése szerint mindössze 30 percre lenne szükség a rakéta újraindításához, miután az visszatért a Földre.

Ez a folyamat drámaian felgyorsítaná az űrrepüléseket, és jelentősen csökkentené azok költségeit. A SpaceX Falcon 9 rakétái már több mint 330 alkalommal sikeresen landoltak, és újrahasznosíthatók voltak, ezzel csökkentve az indítási költségeket. A Starship azonban még erősebb és összetettebb rendszer, és az újrahasznosítás további technikai kihívásokat jelent.

A sikeres teszt új lehetőségeket nyit

A Starship tesztrepülései folyamatosan egyre nagyobb célokat tűznek ki. A SpaceX következő célja a CNN szerint az lesz, hogy megtalálja a módját, hogyan lehet üzemanyagot juttatni a Starship fedélzetére, miközben az űrben tartózkodik. Ez kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a jármű eljusson a Holdra vagy akár a Marsra.

Az űrutazás következő nagy lépése lehet, hogy embereket küldünk a Marsra, de ehhez még számos technikai kihívást kell leküzdeni.

(Borítókép: A SpaceX Super Heavy hordozórakétája landol az amerikai Boca Chicában, Texas államban 2024. október 13-án. Fotó: Kaylee Greenlee Bea / Reuters)

Rovatok