Index Vakbarát Hírportál

Először létesítettek kapcsolatot álmodó emberek között

2024. október 20., vasárnap 21:48

Egy álomban használható speciális nyelv és szenzorok kellenek hozzá, de a megvalósulás útjára lépett, ami eddig csak sci-fiben létezett.

A kaliforniai REMSpace nevű cég kutatói úgy gondolták, hogy lehetséges kapcsolatot létesíteni éberen álmodó emberek között, ezért egy kísérlet során megvalósították azt. Az éber álom az az állapot, amikor valakiben álom közben tudatosul, hogy álmodik. Spontán élményként viszonylag ritka, de különböző technikákkal tanulható és kiváltható. 

A REMSpace szeptember végén végzett kísérlete során az egyik résztvevő otthonában aludt, miközben szenzorokból és fülhallgatóból álló speciális felszerelést viselt. Amikor éber álomba került, az alvását figyelő hardver kapcsolódott a cég szerverére, ahonnan kapott egy úgynevezett Remmyo szót, amit elismételt. Ezt a szót nyolc perccel később lejátszották egy másik álmodónak, aki ébredés után visszamondta az „üzenetet”. De miféle Remmyóról van itt szó?

A Remmyo egy 2021 óta fejlesztett különleges mesterséges nyelv, amellyel éberen álmodók kommunikálhatnak egymással. Az ember álmában és éber álom közben nem tud mozogni, sem beszélni vagy jelelni, ez az úgynevezett alvási bénulás – a Remmyo azonban elektromiográfiás szenzorok és az arcizmok finom mozgatása segítségével képes megkerülni ezt, így álom közben is lehetővé teszi a kommunikációt.

Fantasztikus motyogás

A Remmyo feltalálója, egyben az említett cég vezérigazgatója Michael Raduga, aki szerint mindez eddig a science-fictionben létezett,

...holnap azonban olyan mindennapos lesz, hogy nem fogjuk tudni e technika nélkül elképzelni az életünket.

Raduga szerint ez lesz a mesterséges intelligencia után a következő nagy dobás, és úgy vélte, hogy problémák megoldására és tanulásra is használható, sőt nagyszerű üzleti lehetőségek rejlenek benne. 

Szavait valószínűleg isszák a marketingszakemberek, akik pár éve már sikeresen reklámoztak sört önkéntesek álmaiban. Bár ez utóbbira kifejezetten ébredés után kellemetlen élményként emlékeztek az alanyok.

Az eredménnyel kapcsolatban előjöhet még 2010 negyedik legsikeresebb mozifilmje, a Christopher Nolan által rendezett Eredet. Ebben a sci-fi akciófilmben egy Leonardo DiCaprio által vezetett, válogatott filmsztárokból álló tolvajbanda próbál a történet szerint álmában egy gondolatot elültetni egy vállalatbirodalom vezetője fejében.

Bár a REMSpace kísérlete egyelőre egy picit sem hasonlít az Eredetben egymás álmaiban bandukoló hősök sztorijára, közlésük szerint a kísérletet két másik résztvevővel sikerült megismételni, és teljes gőzzel dolgoznak az álomkommunikáció kiszélesítésén, első körben a tényleges élő álombeli szóváltás megvalósításán.

(TechSpot)

Rovatok