A bélflóra külső támogatása mellett fontos a rostos táplálkozás, ez ugyanis segít megtartani a védettséget jelentő mikrobákat.
Az Entrobacteriaceae baktériumcsalád tagjai normális körülmények között előfordulnak az emberi belekben. Bizonyos tagjai, mint az E. coli, Klebsiella pneumoniae, Shigella, azonban olyan patogének, amik gyulladás vagy romlott élelmiszer miatt elszaporodva komoly betegséget képesek okozni, és életveszélyesek lehetnek. Egy ellenállóbb bélmikrobiom viszont védelmet jelenthet az ilyen fertőzések ellen. Ezt vizsgálták a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik 45 országból 12 238 bélmikrobiom genetikai adatait elemezték, hogy beazonosítsák az Enterobacteriaceae-fertőzésnek leginkább ellenálló bélflóra összetételét. A nagy mennyiségű székletminta elemzéséhez mesterséges intelligenciát használtak.
A kutatás 135 olyan mikrobát azonosított, amely az enterobaktériumok hiányával párhuzamosan kimutatható volt, ezért ezek potenciálisan összefüggésben vannak a védettséggel. Ez egy olyan bélflóraprofilhoz vezetett, ami földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül beazonosítható és egészséges volt.
A védettséget biztosító mikrobák között kiemelkedőnek találták a Faecalibacterium nemzetség tagjait, amelyek a táplálékkal bekerülő rostokon élnek, és rövid szénláncú zsírsavakat termelnek.
Az emberi belek esetében a mikrobiom egy jól körülírható élőhelyet jelent, tudományos szempontból egy külön világ, amelynek összetett működését több jelenleg is futó kutatás igyekszik megfejteni. A cambridge-i kutatók Nature Microbiology hasábjain megjelent munkája hasonló korábbi kutatások állításait is ellenőrizte: 172 mikrobáról kiderült, hogy bár korábban a védettség részeként értékelték őket, a valóságban csak annyiban nyomják el az enterobaktériumokat, hogy ugyanazokért a tápanyagokért versengenek, ezen túlmenően azonban békésen és semlegesen együttélnek a kórokozókkal.
Ez utóbbi azért fontos, mert ha ilyen mikrobákat probiotikumként használunk, fertőzés elleni hatékonyságuk nagyon korlátozott lesz. A szakemberek szerint a bél szempontjából ezért nagyon fontos a minél több élelmi rost fogyasztása.
Az eredményeink alapján, amit eszünk, nagyon fontos az E. coli vagy Klebsiella pneumoniae fertőzés esélyének csökkentésében, mert ez úgy alakítja át a bél környezetét, hogy ellenséges ezekkel a betolakodókkal szemben
– mutatott rá dr. Alexandre Almedia, a kutatás egyik szerzője.
A rostos élelem, mint a zöldség, a bab és a magvak, olyan nyersanyagot biztosítanak a bélbaktériumoknak, amiből rövid szénláncú zsírsavakat állíthatnak elő, amelyek védenek a patogén kórokozók ellen
– tette hozzá Almeida, aki kiemelte, mivel az antibiotikumok használata ellenálló baktériumok terjedésével fenyeget, különösen értékes lehet a megállapításaikon alapuló megelőzési stratégia.