Index Vakbarát Hírportál

Újabb kutatás bizonyította, hogy a védőoltás nem okoz autizmust

2019. március 6., szerda 09:25

Egy gigantikus, átfogó tanulmánnyal igazolták a kutatók azt, hogy a védőoltások valóban nem okoznak autizmust. Nagyjából két évtizeddel ezelőtt jelent meg az a tanulmány, amit az oltásellenesek azóta is lelkesen idéznek, és amiről azóta már kiderült, hogy a készítője, Andrew Wakefield megrendelésre írta, pénzért, hamisított adatokat felhasználva. Azóta az orvos engedélyét visszavonták, és számos más tanulmány foglalkozott azzal, hogy az oltások beadása és az autizmus kialakulása között semmilyen összefüggés nincs, ahogyan arról is rengetegen beszéltek már, hogy miért nem lehet elintézni az egész kérdést azzal, hogy az oltásellenesek nem veszélyeztetik mások életét

657 461 eset

Dán kutatók minden eddiginél átfogóbb tanulmányt készítettek arról, hogy van-e kapcsolat az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) védőoltások és az autizmus kialakulása között. 1999 és 2010 között 657,461 gyerek esetét nézték meg és követték figyelemmel fejlődésüket. A hatalmas adatállomány lehetővé tette, hogy a kutatók olyan különböző tényezőkre is odafigyeljenek,  mint az életkor, nem, vagy hogy a testvéreknél diagnosztizáltak-e autizmust, és más kockázati tényezőkön is szépen sorban végigmentek. 

Végül 6517 esetben diagnosztizáltak autizmust, köztük voltak olyanok, akik megkapták a védőoltásokat és olyanok is, akik nem, a kockázati szint pedig az összes gyermeknél ugyanakkora volt, attól függetlenül, hogy kaptak védőoltást vagy nem. 

A világ más pontjain is ez jött ki

A kutatás emlékeztet arra, hogy nem csak a dán kutatók állítják, hogy nem lesznek nagyobb eséllyel autisták azok a gyerekek, akiknek a szülők beadatják a kötelező védőoltást, de 2015-ben, majdnem százezer gyermek bevonásával készült tanulmányban ugyanerre jutottak amerikai kutatók, és ugyanebben az évben japán kutatók is kijelentették, hogy a védőoltások miatt nem lesz több gyermek autista. 

Sőt, kevesebb lesz az autista

Egy 2017-es,  metaanalitikus eredményeken nyugvó tanulmány még ennél is továbbment, eredményeikből az látszik, hogy nem szignifikánsan ugyan, de csökken az esélye az autizmus kialakulásának azoknál, akik MMR védőoltást kaptak. 

Annak ellenére, hogy Wakefield tanulmányáról kiderült, hogy az egész kamu, és azóta számtalan másik tanulmány igazolta, hogy nincs összefüggés az autizmus kialakulása és a védőoltások között, mégis azok a szülők is tartanak a kockázatoktól, akik egyébként beadatják gyermeküknek az oltást. A kutatók szerint ha ezek a tanulmányok már csak néhány embert is meggyőznek, akkor is tettek azért, hogy a nyájimmunitás erősebb legyen a társadalmakban. 

Rovatok