Index Vakbarát Hírportál

Virtuális teszteléssel találtak új Covid-gyógyszert

2021. január 1., péntek 08:37 | aznap frissítve

Közel kétezer gyógyszer között bukkantak egy vírus ellen is hatásos kemoterápiás szerre.

Egy laboratóriumi tesztekkel alátámasztott új számítógépes szűrési módszer újabb ígéretes gyógyszereket talált a globális járványt okozó koronavírus fertőzés ellen – derült ki a PLOS Computational Biology szaklapból. A Senzeni Fejlett Technológiák Intézetének munkatársai Hajpin Csang vezetésével egy kemoterápiás gyógyszer vírus elleni hatásosságát igazolták.

A vizsgálatokban négy ígéretes gyógyszert találtak, amelyek közül laboratóriumi tesztekben a pralatrexát és az azitromicin is sikeresen akadályozta a vírus sokasodását. Az eredmények szerint a pralatrexát hatékonyabb volt a vírus ellen, mint a jelenleg használt remdesivir.

A pralatrexátot jelenleg limfóma kezelésében alkalmazzák és erős mellékhatásai vannak.

Régi és új algoritmusok

A kínai tudósok többféle számítógépes modellezést alkalmazva szimulálták a vírus és különböző gyógyszerek interakcióját. Hibrid módszerükkel 1906 különböző a SARS-CoV-2 vírus RNS polimeráz fehérjéje ellen hatásos gyógyszert ellenőriztek.

Bemutattuk, hogy a mélytanuló (deep-learning) algoritmusok és a hagyományos molekuláris szimuláció kombinációjával értékes eredmények kaphatók

– emelte ki Csang, aki további számítógépes megoldásokon dolgozik kollégáival.

Rovatok