Index Vakbarát Hírportál

Nanorészecske-injekcióval gyógyítható a bőrrák

2021. február 5., péntek 17:45 | aznap frissítve

Elérték a bőrgyógyászat Szent Grálját: erősebb kemoterápiás szereket lehet bejuttatni velük mellékhatások nélkül.

A Yale Egyetem munkatársai olyan kezelést találtak, ami egyszerű injekcióval gyógyítja a bőrrákot. Eredményüket az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ban publikálták.

A legtöbb betegre sokkal komolyabb beavatkozások várnak bőrrák kezelésekor, mint egy egyszerű injekció

– mondja a kutatás fő szerzője, Michael Girardi, a Yale orvosi kara dermatológiai tanszékének igazgatóhelyettese.

Mindig ez volt a bőrgyógyászat Szent Grálja, hogy egyszerűbb kezelést találjunk a bőrrákra, mint a bazális sejtes karcinóma és laphámsejtes karcinóma.

– tette hozzá.

Az injekció kulcsát a kemoterápiás szerrel töltött polimeralapú nanorészecskék jelenik. A Yale csapata szerint a részecskék a ráksejtekre tapadva fejtik ki hatásukat.

Amikor befecskendezed a részecskéket a tumorba, úgy tűnik, hogy nagyrészt a tumorban maradnak. Felgyülemlenek és a tumor mátrixhoz kötődnek, ezért egyetlen injekció nagyon hosszú ideig hat.

– magyarázza Mark Saltzman társszerző.

A kezelés másik fontos eleme egy olyan injekció, ami beindítja az immunrendszert.

Nem elég csak kinyírni a sejteket és otthagyni, stimulálni kell az immunrendszert, hogy feltakarítson és végezzen a hátramaradt sejtekkel. Szóval ez egy kétfrontos támadás.

– magyarázza Girardi.

A kutatók reményei szerint az eljárás csökkenti a szükséges sebészeti beavatkozások számát, így a potenciális fertőzések lehetőségét is minimalizálja. Az injekciós eljárással ráadásul egyetlen orvosi látogatás során több tumor is kezelhető egyszerre.

Különösen jelentős előnye a nanorészecskék alkalmazásának, hogy jóval erősebb kemoterápiás szereket lehet vele a megfelelő helyre juttatni mellékhatások nélkül.

Rovatok