Index Vakbarát Hírportál

Így készülnek a vakcinák különleges üvegcséi

2021. február 8., hétfő 06:59

Az oltáshoz nemcsak oltóanyag, hanem ütés- és hőálló tartályok is kellenek.

A mobiltelefonokból ismerős Gorilla Glass gyártója, az amerikai Corning egyike annak a néhány cégnek, amely a koronavírus elleni oltóanyagokat tartalmazó fiolákat gyártja – tudósít a BBC. A vakcinákat tartalmazó apró üvegcsék szélsőséges igénybevételnek vannak kitéve – például harmadik emeleti lépcsőről lehajítva sem törnek el.

Hihetetlenül pattogott

– mondja a töréstesztről Rob Schaut, a Corning tudományos igazgatója, a fiolák anyagául szolgáló Valor üveg egyik feltalálója. A 2017-ben kifejlesztett Valor kulcsa, hogy az üveget kémiai úton edzik.

Soha sem képzeltem, hogy egy világjárványban lesz majd szükség a találmányunkra

– mondja Schaut.

Fiola mindig kell

A piac másik szereplője a német Schott üveggyár, amelynek alapítója, Friedrich Otto Schott 1897-ben találta fel a boroszilikát üveget, amit a mai napig használnak gyógyszerészeti tárolóeszközökben.

A világ Covid–19-vakcináinak háromnegyede a Schott üvegcséibe kerül, amelyekből a cég kétmilliárd darabot gyárt le 2021-ben. A konkurens amerikai SiO2 idén egymilliárd üvegborítású műanyag fiolát tud legyártani. A Corning egyelőre nem nyilatkozott terveiről, de gőzerővel építenek egy új gyárat Észak-Karolinában.

Ütésálló, hőálló, futószalagálló

A Corningnál az üvegből először csövet készítenek, majd feldarabolják, és újramelegítve alakítják üvegcsékké őket. Ezt követi a különleges kémiai eljárás, amelynek során – a Gorilla Glasshoz nagyon hasonló módon – olvadt sóba merítik a fiolákat. A fürdő során a nátriumionok nagyobb káliumionokra cserélődnek, és ez megkeményíti az anyagot.

Az üvegcsék külseje ezt követően műanyag bevonatot kap. Ez teszi lehetővé, hogy simán csússzanak, és gond nélkül ütődjenek egymásnak a tömeggyártás végtelen futószalagjain, anélkül hogy súrlódás közben finom üvegporral telítenék a gyár levegőjét. A bór és a nátrium eltávolítása az üvegcse anyagából minimalizálja az úgynevezett delaminációt, amelynek során töltéskor mikroszkopikus üvegszilánkok kerülhetnek az oltóanyagba.

A vakcinás üvegcsének nemcsak ütésállónak, de hőállónak is kell lennie. A Pfizer/BioNTech mRNA-oltását mínusz 70 fokon szállítják, de az oltóanyag tartályát 350 fokon sterilizálják.

Az pedig szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a mechanikai stressznek fokozottan ellenálló üvegcsék gyorsabban tölthetőek a gépsoron.

Rovatok