Index Vakbarát Hírportál

Mellrákh tünetéhez hasonló lehet a Covid-oltás mellékhatása

2021. február 18., csütörtök 10:24

Oltások jellgzetes mellékhatása lehet a nyirokcsomók megduzzadása, és ez a tünet előfordul Covid–19 elleni oltásoknál is. Az Egyesült Államokban a Pfizer- és Moderna-oltások után is leírták, hogy a hónalji nyirokcsomó duzzanatát okozhatja, különösen azon az oldalon, ahol az injekciót beadják: ezt a betegek 16 százaléka jelezte a második oltást követően.

A jelenség ártalmatlan, ugyanakkor indokolatlan aggodalmakhoz vezethet. Leginkább olyanoknál okozhat ijedtséget, akiknek a családjában előfordult már mellrák, és ilyen esetek szükségtelen vizsgálatokhoz, mintavételhez és stresszhez vezetnek.

A nyirokcsomó-duzzanat önvizsgálat során könnyen összetéveszthető a mellben elhelyezkedő csomóval, ráadásul mivel áttét jele lehet, a szakemberek is további vizsgálatot kérnek, ha ilyennel találkoznak. 

Az amerikai Mellvizsgálati Társaság ezért azt javasolja, hogy a második koronavírus-oltás után négy héten belül tervezett mammográfiai vizsgálatokat halasszák el – mammográfiát vagy az oltások előtt, vagy a mellékhatás elmúlta után érdemes végeztetni. 

Rovatok