Index Vakbarát Hírportál

Egy oltás után 85 százalékig véd a Pfizer-vakcina

2021. február 19., péntek 15:12 | aznap frissítve

Beadása után 2–4 héttel 85 százalékos védettséget nyújt a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga a Lancet című orvosi szaklapban publikált izraeli tapasztalatok szerint. Az eredményességet a legnagyobb izraeli kórházban végzett oltások adataira alapozzák. Mint ismert, az Izraelben végrehajtott oltási kampány a leggyorsabb volt a világon.

Korábban nyilvánosságra hozott izraeli tapasztalatok nagyon jó, 95 százalékos hatásfokúnak találták a Pfizer/BioNTech-vakcinát két oltás után, félmillió beoltott adatai alapján.

A Lancetben megjelent vizsgálat a tel-avivi Sheba kórház kilencezer munkatársát vizsgálta: hétezren közülük egy dózist kaptak, a többiek nem kaptak oltást. A vizsgált csoportból százhetvenen fertőződtek Covid–19-cel, 52 százalékban oltatlanok. Az adatok szerint egyetlen oltás 47 százalék védelmet biztosított, ami két hét után 85 százalékra emelkedett.

Egyelőre ismeretlen, hogy a beoltottak milyen arányban adják tovább a fertőzést.

Ez egy nagy-nagy kérdés, és dolgozunk rajta. Remélem, hamarosan jó hírekkel szolgálhatunk erről 

– mondta Gili Regev-Yochay, a tanulmány szerzője a MedicalXpressnek.

Izraelnek eddig lakossága 47 százalékát sikerült beoltania. A 4,23 millió beoltottból 2,85 millióan már a második oltást is megkapták.

Nem igényel különleges hűtést

A Pfizer és az amerikai gyógyszerfelügyelet közösen kiadott pénteki közleménye szerint nincs szükség a vakcinák különleges hűtést biztosító tárolókban szállítására. Az oltóanyag stabilitásával kapcsolatos vizsgálatok elégségesnek találták a mínusz 25–15 Celsius-fokos fagyasztói tárolást.

(Borítókép: Oltás Tel-Avivban 2021. január 13-án. Fotó: Nir Keidar / Anadolu Agency / Getty Images)  

Rovatok