Index Vakbarát Hírportál

Az első oltás lehet az emlékeztető annak, aki már átesett a koronavíruson

2021. február 27., szombat 10:37 | aznap frissítve

A neves Lancet szaklapban megjelent tanulmány 51 brit egészségügyi dolgozó eredményeit hasonlította össze. Eredményeik szerint a betegségen átesettek számára az oltás nemcsak egyfajta második dózisként funkcionált, de immunrendszerük egy nagyságrenddel több ellenanyagot is termelt, mint azoké, akik soha sem fertőződtek meg, és megkapták a két oltást – tudósított a MedicalXpress. 

A kutatók leszögezték, hogy nem céljuk az Egyesült Királyság oltási tervének befolyásolása, és nem szeretnék, ha bárki lemondaná az emlékeztető oltást. Hozzátették ugyanakkor, hogy egy jövőbeni oltási tervben viszont figyelembe vehetik, hogy az oltóanyag elosztása szerológiai teszteléssel tovább optimalizálható.

A kutatás a brit egészségbiztosítás kutatóintézeteit és egyetemi kutatóhelyeit tömörítő COVIDsortium szervezet égisze alatt készült, és az UCL Egyetem Szívgyógyászati Intézetének professzora, James Moon vezette.

Az elbírált eredmények azt mutatják, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik átestek a Covid–19-en, hatalmas antitestválaszt adtak a vakcina első dózisára, ami gyakorlatilag egy emlékeztető oltásnak felelt meg

– foglalta össze az eredményeket Moon professzor.

A jelenleg elérhető Covid–19-vakcinák – például a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Sputnik V és a Sinopharm – többsége kétdózisú, ami több hét különbséggel beadott két injekciót jelent.

A vizsgálat során 51 egészségügyi dolgozót vizsgáltak, akik közül 24 korábban átesett a vírus okozta betegségen. Mindannyian egy dózist kaptak a Pfizer/BioNTech mRNS-alapú vakcinájából, és antitestjeiket három héttel később ellenőrizték.

Az „egészségeseknél” egy enyhe Covid–19-fertőzésnek megfelelő ellenanyagszintet mutattak ki, míg a 24, korábban fertőzött páciens esetében az oltás előtti antitest szint a 140-szeresére nőtt.

A korábbi fertőzések ebben a csoportban a járvány kezdetére nyúlnak vissza. Az a tény, hogy a vakcinának ilyen emlékeztető hatása volt egy év után is, mutatja, hogy sokáig emlékezik az immunrendszer, tehát emlékeztető oltásokkal a jövőben jó hatásfokkal fenntarthatjuk az immunitást

– tette hozzá Mahdad Noursadeghi professzor, az UCL immunológusa.

A kis mintán vegzett kutatás nem vette figyelembe a résztvevők korát vagy betegségük súlyosságát, és csak egy vakcina hatását vizsgálta, ezért eredményeiből nem lehet általános következtetéseket levonni.

Rovatok