Index Vakbarát Hírportál

Szívgyógyító gént találtak

2021. április 10., szombat 12:44

Ausztrál kutatók zebrahalban olyan génre bukkantak, ami beindítja a sérült szívizomszövet regenerációját.

A sydney-i Victor Chang Szívkutató Intézet munkatársai olyan gént találtak, ami remélhetően segít az emberi szív szívroham során károsodott izmainak helyreállításában. 

Eddig is ismert volt a zebrahalak különös tulajdonsága, hogy szívük képes a regenerálódásra. Az ausztrál kutatók Science tudományos lapban publikált eredményének lényege, hogy kiderítették, miért.

Független regeneráció

A titok nyitja a Klf1 nevű gén, ami aktivált állapotban a szívizomban sejtosztódást indít, ami az adott sérülés teljes helyreállításáig folytatódik. A szóban forgó génről eddig annyit tudtak, hogy a vörösvérsejtek fejlődésében játszik szerepet.

Kutatásunk egy titkos kapcsolót talált, amely lehetővé teszi, hogy a szívizmok osztódjanak és sokasodjanak, miután a szív sérülést szenvedett. Bekapcsol, amikor szükséges, és kikapcsol, amikor a szív meggyógyult. Az embereknél, ahol a károsodott, hegesedett szívizom nem tudja meggyógyítani magát, ez hatalmas fordulatot jelent. A génjeink 70 százaléka azonos ezekével a kicsi halakéval. Ez tényleg sok életet menthet meg, és új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet

– magyarázza a kutatást vezető Dr. Kazu Kikuchi.

A Klf1 gén az ép szívizomsejteket anyagcseréjük átállításával éretlen sejtekké alakítja, amelyek így osztódásra képesekké válnak. A kutatócsoport elemzése ugyanakkor kimutatta, hogy a gén nem játszik szerepet a szív embrionális fejlődésében – a regeneráció tehát nem egyszerűen a biológiai idő visszafordítása, hanem egy független folyamat.

Bob Graham professzor, az intézet vezetője elmondta, hogy munkatársaik beazonosították a gén által kódolt fehérjét is, amely a sérülés helyén a sejteket gyógyulási üzemmódba állítja.

Ez a gén kapcsolóként működhet az emberi szívben is. Reményeink szerint további kutatásaink kideríthetik, hogyan indíthatjuk be az emberi szív regenerációját

– tette hozzá Graham.

(GEN, Science, SciTechDaily

Rovatok