Index Vakbarát Hírportál

Koronavírust terjeszthet a nyilvános vécék levegője

2021. április 20., kedd 13:10

A víznyomástól függően vécéöblítés nagy mennyiségű mikrobában gazdag permetet állít elő, amely a vízben ázott, vizeletből, székletből, hányásból származó patogéneket juttatnak a levegőbe, egyebek között a Covid-19-et okozó vírust is.

A Florida Atlantic Egyetem műszaki karának munkatársai a folyadékdinamika tudományát bevetve vizsgálták a nyilvános vécékben keletkező aeroszol cseppjeinek méretét és mennyiégét. A Physics of Fluid szaklapban publikált eredményeik szerint a vécék a légi úton terjedő fertőzések központjai lehetnek főleg a megfelelő szellőztetés hiánya miatt.

A tudósok három forgatókönyvet vizsgáltak: vécéöblítés nyitott fedéllel, vécéöblítés lezárt ülőke fedéllel, és piszoár öblítés.

Három órás teszt és több mint száz öblítés után a megnövekedett aeroszol szintet mértünk a környezetben. Minden öblítés több tízezer cseppet képzett

- mondta az egyik szerző, Siddhartha Verma professzor.

A vécékagyló és a piszoár is nagy mennyiségű 3 mikrométernél kisebb cseppet termelt, ami komoly fertőzésveszélyt jelent. Kis méretük miatt ezek a cseppek hosszú ideig a levegőben maradnak.

- tette hozzá.

Kevesebb permettel járt, ha vécé fedelét lecsukták, de nem sokkal, a porlasztott víz ugyanis kijutott a réseken keresztül.

A teszt során 69,5 százalékkal nőtt a 0,3-0,5 mikrométer méretű cseppek száma, 209 százalékkal a 0,5 és 1 mikrométer közötti méretű cseppeké, és 50 százalékkal több 1 és 3 mikrométer közötti cseppet mértek. A gravitáció miatt leülepedő permetet ráadásul felkavarta és fejmagasságba emelte a nem megfelelő szellőzés és az emberek mozgása.

A megfelelő szellőzőrendszer és üzemeltetés megakadályozhatja az aeroszolok sűrsödését a nagy forgalmú helységekben. A jó hír, hogy legtöbbször nem kell teljesen áttervezni az egész rendszert, mivel azok eleve bizonyos szabályoknak megfelelően építik. Lehet, hogy elég csak megváltoztatni a légáramlás irányát a helységben.

- vélekedett Manhar Dhanak professzor, a tanulmány társszerzője.

(SciTechDaily)

Rovatok