Index Vakbarát Hírportál

Sikeres volt a napelemes repülő próbaútja

2009. november 25., szerda 10:30

Több száz fős utasszállító repülőinket még hosszú ideig kerozin hajtja, de korai lenne leírni a napenergiát. Az egyszemélyes Solar Impulse nevű gép fejlesztői éppen azt próbálják bebizonyítani, hogy napfénnyel is körberepülhetjük a bolygót.

A Solar Impulse sikeresen túljutott az első kifutópályás próbaútján, a gépet napcellákkal összekötött elektromotorok hajtották meg. A következő tesztben már felszállási sebességre gyorsítják a gépet, és aprókat ugrándoznak vele, jövőre pedig már a repülnek is vele. A végső cél egy 20-25 napos világ körüli túra.

Készül egy másik napelemes repülőgép is, a szokatlan formájú Odysseus, ez viszont nem pilótát szállít majd, hanem kémkedésre használható kütyüket. Elméletileg öt évig tud majd a levegőben maradni. Persze csak akkor, ha addig nem lövik le.

Korábban - 2007 őszén - a Zephyr nevű napcellás gép állított fel repülési rekordot. A pilóta nélküli repülő 54 órán át volt a levegőben, 18 ezer méter feletti magasságban. Ez volt az első eset, hogy egy napelemes gép két éjszakán át képes volt a levegőben maradni anélkül, hogy vitorlázásra kényszerült volna.

Rovatok