Index Vakbarát Hírportál

Mégsem meteor volt a titokzatos izzó tűzgömb?

2010. március 2., kedd 14:41 | aznap frissítve

Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban is észlelték azt az izzó fénygömböt, aminek vasárnap késő este nappali fény kísérte útját. Bár a szakértők a sztratoszférában felrobbant meteorra gyanakodtak, a testet látták tízezer méter magasságában is, ráadásul eltűnése erős hanghatással járt, tehát valószínűleg nem járt túl magasan, amikor megsemmisült.

„Andris, Andris, Andris! – kiáltottam a kapitánynak, amikor megláttam előttünk a fényes, zuhanó testet”. Feledi György, a Wizz Air Madridból Budapestre tartó járatának első tisztje a pilótafülkéből nézte végig a vasárnapi száguldó tűzgömb útját. A pilóta két éve repül az Airbus A320-as gépével, de sem ő, sem a repülést évtizedekkel ezelőtt kezdő kapitány nem látott még a vasárnap hajnalban történtekhez hasonlót.

Előtört a felhők közül

„Egy vékony felhőréteg volt felettünk, az első villanáskor azt hittem, csak a Hold játékát látom. Aztán hirtelen kitört a felhők közül az izzó gömb, úgy tűnt, pont felénk tart. Ilyen körülmények közt a távolságot és az irányt nehéz meghatározni, látszólag vészesen közel volt hozzánk a test. Az első pillanatban azt hittem, hogy egy rakéta, vagy az űrsikló van előttünk, rá is néztem a radarra, hogy milyen irányba tudunk kitérni.” – mondta el az Indexnek az első tiszt.

„Azonnal értesítettük a budapesti radart az eseményről, ahogy több másik járat is, köztük a Cathay Pacificé. Utólag kiderült, hogy körülbelül háromszáz kilométerre voltunk tőle, de az biztosnak tűnik, hogy a test elérte a mi magasságunkat, és harmincezer lábnál, tízezer méternél lejjebb zuhant” – cáfolta Feledi azokat a feltételezéseket, hogy a meteornak tűnő tárgy 70-80 kilométeres magasságban megsemmisült.

Ezt az elképzelést támasztja alá, hogy többen erőteljes hanghatásokat hallottak, amire aligha került volna sor, ha a test a sztratoszférában megsemmisül: az ország észak-keleti részén, illetve Szlovákiában a magyar határhoz közel óriási dörgésre ébredtek az emberek. Ahogy tinka26 nevű olvasónk írta „a tárgy becsapódott, ugyanis fél 12 körül hatalmas robbanást lehetett hallani Aggteleken és környékén, kb. 8 másodperccel a fényjelenség után. Az ablakok is megremegtek, a poharak összekoccantak. A robbanás hangja északi irányból jött, Szlovákia felől.”

Hangulatfüggő „hatalmas robbanásra” ébredt, „még az ablakok is beremegtek. Az utcából mindenki kint volt a házak előtt", úgy megrémültek a hanghatástól. Trónkövetelőt meg egyenesen kínos helyzetbe hozta a titokzatos égi jelenség: „akkorát szólt, hogy a mellkasomon alvó cicmarek turbórajtot csinált és be az ágy alá... Én meg a fürdőbe az orvosi dobozért. Másnap a feleségem kérdezte hogy kivel voltam titkon az éjjel hátralévő részében”.

Tényleg volt robbanás

A robbanást már hivatalosan is megerősítették. Mint azt Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a Független Hírügynökségnek elmondta, Kassától Záhonyig több településen is tapasztalták az ismétlődő fény-és hangjelenségeket (már ez utóbbiról is van felvétel), de főleg Ózd, Kazincbarcika, Miskolc és Putnok térségéből érkezett sok bejelentés a történtekről a megyei rendőr-főkapitányságra.

Kohánka tájékoztatásából kiderült, hogy a hatóságok már nemcsak a meteorjelenséget vizsgálják. Mint a szakértő elmondta, a bejelentések alapján először ők is meteorhullásra gyanakodtak, ehhez azonban túlzottan nagy területen észlelték a jelenséget az emberek. Ráadásul a fény fehér volt, míg a meteorok vörös fényben izzanak és szomszédos ország katasztrófavédelmi szakemberei sem tudtak olyan információról beszámolni, ami megmagyarázta volna a történteket – mondta el az igazgatóhelyettes.

Kohánka szerint a vasárnap éjszakai tűzgolyó lehetett olyan különleges meteorológiai jelenség is, mint a sarki fény, ám azt nem kíséri zaj. A másik lehetőség az ufójelenség, mivel az ütemesen ismétlődő fény- és hangjelenséget nem lehet megmagyarázni - közölte Kohánka István.

Keresik a krátert

Ha megtalálnák a becsapódás helyét (amennyiben volt ilyen), és elemezni tudnák a maradványokat vagy a krátert, az sok mindent megmagyarázna. A szlovákok mindenesetre nyomoznak, mert a robbanás zajának erejéből ítélve a határ túloldalán még erőteljesebb volt a jelenség.

"Néhány perccel éjfél előtt riadtam a hatalmas zajra, amit képtelenség szavakkal leírni. Hirtelen fényt láttam az ablakból, az egész jelenség vagy 5-6 másodpercig tartott" – írta meg az Aktualne.sk és a Bumm.sk egy tornaljai szemtanúra hivatkozva.

A szlovák hadsereg azonnal reagált az eseményekre: "Nem rakéta, repülő, vagy más, ilyen hasonló jellegű dolog volt, a NATO-rendszerébe kötött radarjainkon semmit sem észleltünk" - jelentette ki a védelmi minisztérium szóvivője, Vladimír Gemela.

Az Aktuality.sk azt is tudni véli, hogy a zuhanó test becsapódott, méghozzá egy magyar lakta szlovák település, Beretke határában. A lap azt írja, hogy a helyi tűzoltók állnak őrt a rejtélyes objektum körül.

Nincs meg a becsapódás helye

„Hallottuk a robbanást, olyan erős volt, hogy sokan azt hitték, a házukban robbant fel a kazán. Nagy fény volt, majd a zaj, ami megmozgatta az ablakokat, aztán csak a csönd” – mondta el az Indexnek Ginczei Anna, Beretke polgármestere, aki azonban a kráter létezését nem tudta megerősíteni lapunknak. „Ha a település határában egy meteoritot őriznének, arról tudnánk”.

A tűzgolyó feltételezett útját tovább követve Rozsnyó is gyanúba kerül: néhány szlovák lap arról ír, hogy a húszezres település közelében robbanhatott fel a test. A város lakói az Új Szó szerint még furcsa szagot is éreztek a robbanás után, ugyanakkor a helyi önkormányzat nem tudta megerősíteni, hogy a becsapódás nyomát megtalálták volna.

Ennek lehet persze az is az oka, hogy nem feltétlenül volt becsapódás. A cseh műszerek ugyan észlelték a tűzgömböt, de csak annyit tud a Tudományos Akadémia Csillagász Tanszékének Ondrejov obszervatóriuma, hogy valahol Szlovákia felett vesztették el a test nyomát. A szakemberek szerint körülbelül három másodpercen keresztül volt látható a -15-ös magnitúdóval világító fénygömb (a -4-nél erősebben világító meteorokat már bolidának, tűzgömbnek hívjuk, -12,6 körüli értéket a telihold, -26,8-at a Nap produkál). A robbanást állítólag még a csehországi Plzenből is lehetett látni, pedig a település légvonalban is körülbelül hatszáz kilométerre van Rozsnyó és Beretke térségétől, a robbanás vélt helyétől.

Lukáš Shrbený, az intézet munkatársa az Indexnek megerősítette a radarkép létét, amit azonban addig nem akarnak közzétenni, amíg el nem végzik a további vizsgálatokat. A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmünket egy Brno mellett készült képre, amin valószínűleg a tűzgömb nyoma látszik a reggeli égbolton:

Rovatok