Index Vakbarát Hírportál

Stephen Hawking szerint nincs isten

2010. szeptember 2., csütörtök 11:32

Stephen Hawking, a cambridge-i egyetem világhírű elméleti fizikusa, a világ legismertebb élő tudósa öt év szünet után új könyvet írt.

A The Grand Design (A nagy terv) címmel szeptemberben megjelenő könyv az első tudományos ismeretterjesztő mű Hawkingtól a 2005-ös Az idő még rövidebb története óta (és az sem volt egészen új könyv, csak a nagy sikerű Az idő rövid története átdolgozott, felújított kiadása).

A könyvből a brit Times közölt először részleteket. A könyv központi gondolata az univerzum keletkezése, illetve az, hogy ehhez szükséges-e feltételezni egy felsőbbrendű hatalom, isten akaratát, vagy a fizika törvényeivel magyarázható az ősrobbanás. Hawking könyveiben sokszor ír istenről, de mindig csak metaforikus értelemben. „Ha megértjük a fizika törvényeit, megismerjük Isten észjárását” – írja például az Idő rövid történetében. Az új könyvben azonban kijelenti, hogy az ősrobbanáshoz, és az univerzum keletkezéséhez nem kell istent feltételezni; egyszerűen a gravitáció törvényszerűségei okozták, hogy az univerzum létrehozta magát a semmiből.

A tudományos és egyházi körökben várhatóan nagy viharokat kavaró mű szembemegy Newton híres kijelentésével is, aki amellett, hogy a modern fizika és matematika alapjainak lefektetésével felforgatta a tudomány világát, mélyen vallásos volt, és többször leszögezte, a világot, benne a fizika törvényeivel, Isten teremtette, nem jöhetett létre csak úgy a káoszból.

A Nagy terv szerint Newton hite 1992-ben kapta meg a legkomolyabb ellenérvet, amikor felfedezték az első exobolygót. Azóta, az egyre újabb, Naprendszeren kívüli, Földhöz hasonló bolygók megtalálása mind arra utal, hogy a szerencsés, az élet kialakulására alkalmas körülményeink (a Nap-Föld távolság, a Nap, illetve a bolygónk tömege, stb.) nem is annyira ritkák, hogy ahhoz egy felsőbbrendű hatalom gondoskodását kellene feltételeznünk.

Hawking a könyvben hosszasan értekezik az M-teóriáról is, ami a húrelmélet speciális formája, és egy 11 dimenziós világegyetemet ír le. Hawking szerint ez az az általános teória, amit Einstein keresett, de nem talált meg. Hawking egyébként ritka sorvadásos betegsége miatt nagyon nehezen tud kommunikálni a külvilággal, csak számítógép és hangszintetizétor segítségével tud beszélni. Emiatt ritkán jelenik meg nyilvánosan (bár idén a Discovery tévécsatornának több interjút is adott), és könyveket is csak négy-öt évente ad ki. 2005 óta csak gyerekeknek szóló ismeretterjesztő műveket írt, lányával, Lucyval közösen.

Rovatok