Index Vakbarát Hírportál

Leáll a SETI

2011. április 27., szerda 11:18

Elfogyott a földön kívüli intelligencia nyomait évtizedek óta kereső nonprofit szervezet, a SETI Institute pénze, így kénytelenek leállítani az űrből érkező rádiójelek analizálását, és a 42 rádióteleszkópot működtető Allen Telescope Array távcsőegyüttest sem tudják tovább működtetni. A szervezetnek a következő két évre 5 millió dollárra lenne szüksége a működéshez, amihez most támogatókat keresnek.

A SETI 1984-ben indult, de igazán híressé 1999-ben vált, amikor elindította a SETI@home projektjüket, amiben a számítógépe szabad erőforrásainak felajánlásával bárki beszállhatott. A képernyővédő helyett elinduló SETI@home a rádióteleszkópok által fogott jeleket elemezte, és olyan részeket keresett benne, amelyek intelligens létformák által küldött adásra utalnak. A rendszert eredetileg 50-100 ezer gépre tervezték, de máig 234 országból több mint 5 milliót kötöttek rá rövidebb-hosszabb időre. A felhasználók gépeinek felajánlott unatkozó ideje sokáig a világ legerősebb szuperszámítógépeihez mérhető számítási kapacitást adott a SETI@home-nak.

Maga a SETI alapítvány régóta anyagi gondokkal küzdött, mióta 1994-ben a NASA visszavonta a finanszírozását, és át kellett állniuk cégek és magánemberek adományaira. A legnagyobb adományozó a Microsoft egykori társalapítója, Paul Allen volt, aki 50 millió dollárral szállt be a projektbe, ebből építették fel (és nevezték el hálából Allenről) a rádióteleszkóp-parkot.

Ironikus, hogy éppen akkor fogy el a SETI pénze, amikor minden eddiginél jobbak az esélyek, hogy földönkívüliek adását fogják, mondta el Jill Tarter, a szervezet vezetője, arra célozva, hogy a NASA Kepler űrtávcsöve 2011 eleje óta több mint ezer, eddig ismeretlen exobolygót fedezett fel, amelyek között sok olyan is lehet, amelyeken a földihez hasonló élet kifejlődésére alkalmasak a körülmények.

Rovatok