Index Vakbarát Hírportál

A T-Rex még nagyobb volt, mint eddig hittük

2011. október 13., csütörtök 11:09

A brit Royal Veterinary College kutatói új módszerekkel, csontvázak háromdimenziós, lézeres szkennelésével és számítógépes szimulációkkal határozták meg, mekkora lehetett a Föld valaha élt legfélelmetesebb ragadozója, a Tyrannosaurus Rex (ami valójában sokszor dögevő életmódot folytatott a vadászat helyett).

A fiatal, illetve kifejlett dinoszauruszok csontvázait összehasonlításán alapuló modellek azt mutatták, hogy a T-Rex jóval testesebb lehetett, mint a paleontológusok eddig feltételezték, akár 30 százalékkal is súlyosabb lehetett egy felnőtt állat, mint eddig hittük. A dinoszaurusz kétszer gyorsabban is nőtt, mint addig tartotta a tudomány, a tojásból 10 kilósan kikelő bébik 16-17 éves korukra érték el a 7-9 tonnás, teljesen kifejlett állapotukat.

Az eddigi számítások azért lehettek hibásak a kutatók szerint, mert ma élő, más testfelépítésű állatokat tekintettek modellnek a T-Rex tömegének meghatározásához, illetve bizonytalan adatok felszorzására alapozták a modelljeiket, amelyek a legkisebb mérési hibákat is felnagyítják a végső eredményben. A csontok és a puha szövetek arányát a T-Rex testében madarak és krokodilok hasonló adatai alapján becsülték meg.

Rovatok