Index Vakbarát Hírportál

Tízbillió tizedesjegy az új pi-rekord

2011. október 19., szerda 14:04

Saját Guinness-rekordját döntötte meg az a japán matematikus, aki már tízbillió tizedesig pontosította a kör kerületének és átmérőjének görög pi betűvel (π) jelölt hányadosát. Az 56 éves Kondo Sigeru tavaly augusztusban állította fel korábbi rekordját – ötbillió tizedesjegyet –, és idén januárban ismerte el a Guinness-rekordok szerkesztősége.

Kondo, aki rendszermérnökként dolgozik egy élelmiszeripari cégnél a Japán északi részén fekvő Nagano prefektúrában, saját építésű, 48 terabájtos meghajtóval bíró számítógépével számoltatta ki ennyire pontosan a törtet. Még tavaly októberben hozzálátott a további pontosításhoz, és vasárnap fejezte be a műveletet.

Kondót már főiskolás kora óta érdekli a pi értékének meghatározása. A mostani maratoni számolás zúgolódást okozott családjában, mert a szobában, ahol számítógépe dolgozott, állandóan 40 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet. „A kimosott ruhát ugyan rögtön meg tudtuk szárítani, ám a villanyszámlánk harmincezer jen (kb. 82 ezer forint) volt havonta" – idézte Kondo feleségét a Daily Telegraph.

Rovatok