Index Vakbarát Hírportál

Hosszú telet jósolt a mormota

2012. február 2., csütörtök 22:49

Punxsutawney Phil neve sokkal jobban cseng, mint Németh Lajosé, ráadásul míg Phil nemzetközi hírnévnek örvendő celebritás, addig Németh Lajost csak a Kárpát-medencében ismerik. Pedig utóbbi nagyobb hatékonysággal képes megjósolni az időjárást, mint az Idétlen időkig című Bill Murray-filmből ismert mormota.

Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai Punxsutawney városka mormotája, az időjósok időjósa csütörtökön magyar idő szerint délután fél kettőkor ismét kinyilatkoztatott: még legalább hat hétig tart a tél.

A mormotaceleb története régre nyúlik vissza. Az Észak-Amerikába költözött német telepesek az óhazában még sündisznó segítségével próbálták megjósolni, hogy elhúzódik-e a tél, de az Újvilágban mormotával helyettesítették az állatot. A mormota napját  – angolul Groundhog Day – a hagyomány szerint 1841 óta ünneplik; azóta minden évben előrángatják az állatot február másodikán. Ha a mormota meglátja a saját árnyékát, az azt jelenti, hogy hosszú, még legalább hat hétig elhúzódó télre számíthatunk.

A jóslat tudományos megalapozottságát némileg kikezdi, hogy Punxsutawney Phil, Pennsylvania meteorológus mormotájának bioritmusa nem egyezik meg a szabadban élő társaiéval. Ha Phil vadon élne, most téli álmát aludná, ehelyett a Punxsutawney Emlékkönyvtár klimatizált lakosztályában motoszkálnak nejével, Phyllisszel, az állati hírességek unalmas életét pedig legfeljebb néhány szökési kísérlettel tehetik színesebbé.

Jó szamár megérzi

Hogy az állatok érzékenyek az időjárás változásaira, közismert tény. Megfeledkezni legfeljebb azért szoktunk róla, mert célszerűbb az időjárás-előrejelzésre hagyatkozni, mint a pacsirták röptét analizálni. Vannak ugyanakkor népi hagyományok, amik hellyel-közzel megbízhatónak mondhatók.

Ha a kakas este kukorékol, az az időjárás megváltozását jelzi, a rendszeresen felcsendülő kakukkszó vagy a galambok búgása pedig a kellemes meleg érkezésére utal. Ha a ludak fél lábon állnak, az azt jelenti, hogy fagyra számíthatunk, az alacsonyan repülő fecskék pedig azt jelzik, hogy hamarosan esni fog. A vízpárától elnehezült rovarok ugyanis nem bírnak nagy magasságba emelkedni, a fecskék pedig felkészülnek rá, hogy a talajközelben imbolygó rovarokra fognak vadászni.

A Punxsutawney Mormota Klub ugyanakkor komolyan veszi Phil előrejelzéseit, hívőket pedig nehéz kizökkenteni a meggyőződésükből. Akkor is, ha a klub adatai szerint Phil és elődei 99 hosszú telet, illetve 15 korai tavaszt jósoltak meg, ezek pedig csak 39 százalékban bizonyultak megbízhatónak.

A szakma kiközösíti a mormotát

Tim Roche, a Weather Underground meteorológusa szerint a 39 százalékos pontosság roppant alacsony; ez az érték a hivatalos meteorológiai jóslatoknál jóval rosszabb arányt ad. Ahogy Roche fogalmazott: még egy pénzérme dobálásával is jobb eredményt érhetnénk el, elvégre az is ötven százalékos pontossággal képes megjósolni valamit.

A Chicago Tribune-nek nyilatkozó Tim McGill, a Chicago Weather Center blog szerkesztője szerint teljesen értelmetlen egy mormotára bízni az időjárás-előrejelzést. A huszonhat éve időjóslással foglalkozó meteorológus szerint ezzel az erővel egy zsiráfot is megkérdezhetnénk a részvényárfolyamokról, mert az ő előrejelzése is körülbelül ennyire lenne megbízható.

A National Climatic Data Center adatai szerint sincs összefüggés Phil jóslatai és az aktuális időjárás között. Jon Johnston, Phil egészségügyi gondozója szerint ennél árnyaltabb a kép, elvégre valahol mindig tél van, így Phil előrejelzései – borúlátó mivoltuk ellenére – hellyel-közzel pontosnak is mondhatók.

Megijedt a saját árnyékától

A legfrissebb előrejelzések azt mutatják, hogy Európában rekordokat döntögető hidegre számíthatunk az elkövetkező napokban. A hőmérő higanyszála szinte egyszer sem fog mínusz hat fok fölé kúszni, de a mínusz húsz-huszonöt fokos hőmérséklet sem kizárható.

A délután negyed kettőkor felbukkant Phil jóslata tehát ezúttal helyesnek bizonyult. A mormota ugyanis a tiszteletére rendezett eseményen megpillantotta a saját árnyékát, amivel teljesen lelombozta a közel ötezer jelenlévőt.

Phil egyébként különösen azóta ismert, hogy az Időtlen időkig című Bill Murray-filmben szerepelt. Pedig több más városnak van saját időjós mormotája, többek között az észak-karolinai Charlotte-nak (Charlotte Királynő), Atlantának (Beauregard Lee Tábornok), és a wisconsini Sun Prairie-nek (Jimmy, A Mormota). New York mormotája, Staten Island Chuck pedig két éve azzal került be a hírekbe, hogy megharapta a város polgármesterét, Michael Bloomberget.

Rovatok