Index Vakbarát Hírportál

Meglettek az eltűnt orosz sarkkutatók

2012. február 6., hétfő 16:43

Egy amerikai Antarktisz-kutatónak sikerült felvennie a kapcsolatot azokkal az orosz tudósokkal, akikkel hét napja szakadt meg minden kommunikáció a déli sarkvidéken. Az oroszok a húszmillió éve a jég alá zárt Vosztok-tó megfúrásán dolgoztak, ahol reményeik szerint olyan létformákat találnak majd, amelyeken az evolúció az elszigeteltség miatt sosem látott utakat járt be. Az eltűnésük a cél elérése előtt néhány méterrel a klasszikus horrorfilmek felütéseit idézte.

Mint kiderült, a kutatók jól vannak, és lázas sietséggel dolgoznak, hogy a tóból még a sarki nyár vége előtt, az ott enyhének számító mínusz 40 fokos időben tudjanak mintákat venni, amelyeket hazatérve meg tudnak vizsgálni. A munkát az időjárás mellett az is nehezíti, hogy úgy kell a vizsgálatokat végezniük, hogy közben nehogy véletlenül szennyező anyagokat juttassanak a 3500 méteres mélységben fekvő tóba. A fúrás kisebb-nagyobb megszakításokkal már a hetvenes évek óta zajlik, az utolsó szakaszokon a kutatók mindössze napi két métert tudtak csak haladni.

A jég alá zárt tóban édesvíz van, amit geotermikus energia és az óriási nyomás tart folyékony állapotban, a becslések szerint mínusz 3 Celsius-fokon (a nagy nyomás miatt alacsonyabb a fagyáspont a megszokottnál). A tavat szovjet sarkkutatók fedezték fel az ötvenes években, amikor ultrahangos műszerekkel próbálták a jégtakaró vastagságát megállapítani. Azóta a vizsgálatok kimutatták, hogy a tóban működik az árapály-hatás, és a vizében a felszíni édesvizekhez képest ötvenszeres lehet az oxigén és a nitrogén koncentrációja. Mindez a napfény teljes hiányával kombinálva olyan egyedi élővilág kialakulásához ad feltételeket, amelyet sehol máshol a Földön nem láthatott még a tudomány. A tudósok a Jupiter holdjain uralkodó viszonyokhoz hasonlítják a Vosztok-tóét.

Egy szűkszavú orosz hírügynökségi jelentés szerint a kutatócsoport elérte a tavat, és elkezdték a mintavételeket, de hogy milyen új létformákat találtak a vízben, annak bejelentésére akár még hónapokat is várni kell. A Vosztok-tóhoz hasonló, jég alá zárt szubgleccseri tóból jelenleg 140-ről van tudomása a sarkkutatóknak az Antarktiszon. A 300 és 1000 méter között változó mélységű, 250 kilométer hosszú, 50 kilométer széles, nagyjából 25 Balatonnyi Vosztok-tó ezek közül a legnagyobb.

Rovatok