Index Vakbarát Hírportál

Cameron megjárta a Mariana-árok alját

2012. március 26., hétfő 06:12 | aznap frissítve

James Cameron kanadai filmrendező különleges tengeralattjáróján lejutott hétfő hajnalban a földkéreg legmélyebb részének, a 11 ezer méter mély Mariana-árok aljára. Az egyebek mellett a Titanic, az Avatar és A mélység titka című filmek alkotójának célja a terület felfedezése és filmre vétele - közölte Stephanie Montgomery, a National Geographic társaság képviseletében.

Cameron - aki a társaság rezidens kutatója - mintegy másfél óra alatt ért le Deepsea Challenger nevű, 12 tonnás tengeralattjárójával az óceán fenekére, hogy mintákat gyűjtsön biológusoknak és geológusoknak.

A filmrendező az előzetesen tervezett hat óra helyett végül csak alig több mint három órát töltött a Mariana-árok fenekén - közölték a National Geographic társaság tagjai. Közép-európai idő szerint hajnali öt órakor ért fel a Deepsea Challenger különleges mini-tengeralattjáró fedélzetén, és a feljövetelhez nem volt szükség az előre tervezett 70 percre. Pontosan 10 898 méter mélyre ereszkedett le a Csendes-óceánnak azon a helyén, amely Guam szigetétől 320 kilométerrel délnyugatra van. A legmélyebb pont eléréséről egy a Twitterre küldött üzenettel tájékoztatta a kísérlet követőit.

A Föld legmélyebb pontjára eddig egy alkalommal jutott le egy páros, 1960-ban Jacques Piccard svájci mérnök és Don Walsh amerikai tengerésztiszt. Odafelé tartó útjuk csaknem öt óráig tartott, és mindössze 20 percet töltöttek lent. Tengeralattjárójuk annyira felkavarta a fenék homokját, hogy alig láttak valamit.


Mariana-árok nagyobb térképen

Cameron saját tervezésű, függőleges állású, hét méter hosszú hajójának habból formált törzse 6,3 centimétert zsugorodott az út alatt, melynek során 8,2 kilométer mélyre jutott. A 109 centiméter átmérőjű fém pilótafülkében Cameron magzatpózban utazott, az utasteret is meg kellett osztania a műszerekkel, egy kamerával, és persze a vezérlőpulttal. A rendező a több órás út alatt egyszer sem tudta kinyújtani a végtagjait.

A tervek szerint a most megtett út nem egyszeri alkalom lesz, a rendező korábban elmondta, hogy a sikeres merülés után szeretné, ha az egyszemélyes tengeralattjáró később a mélytengeri kutatások új eszköze lenne, és Doug Bartlett, a kísérletben közreműködő tengerbiológus szerint is inkább egy új program kezdete ez, nem egy folytatás nélküli expedíció. Természetesen mások már olyan eszközöket terveznek, amivel turistalátványossággá változtathatnák a Föld legmélyebb pontját: a floridai központú Triton egy olyan, hatalmas üvegfelülettel szerelt hajót építene, amivel bárkit levihetne ebbe a mélységbe, aki kifizeti a 250 000 dolláros jegyet.

Rovatok