Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos felfedező készül az óceán mélyére

2012. április 2., hétfő 13:20

Bár James Cameron a közelmúltban merült le a Föld legmélyebb pontjára, a brit milliárdos, Sir Richard Branson azt állítja, hogy az ő tervezett merülése izgalmasabb eredménnyel járhat, mint a filmrendezőé.

Cameron néhány napja merült le különleges, egyszemélyes tengeralattjárójával a Csendes-óceán mélyén húzódó Mariana-árok fenekére, a tengerszint alatti közel 11 kilométeres mélységbe. Az expedíció során a Titanic rendezője holdbéli tájat és hüvelyknyi, rákszerű élőlényeket talált a fenéken.

Richard Branson, a Virgin üzletcsoport alapítója elmondta, hogy cseppet sem féltékeny Cameron rendkívüli teljesítményére. Elismerte, hogy kicsit csalódott, mert bízott benne, hogy társának, Chis Welsh kaliforniai ingatlanmogulnak sikerül először egyedül meghódítania a Föld legmélyebb pontját. Azonban úgy vélte, hogy az ő tervezett felfedezőútja, amely az Atlanti-óceán mélyére, a Puerto Ricó-i árokba vezet, izgalmasabb eredménnyel zárulhat.

Elsüllyedt hajók, ismeretlen élővilág

Branson azzal indokolta a célját, hogy az árok mélyebb, mint a Mount Everest magassága, és teljességgel ismeretlen. Számos spanyol és brit vitorlás süllyedt el ezen a helyen, Branson pedig reméli, hogy felfedezheti azokat. Az elérhetetlennek tűnő helyek meghódítása nem áll távol Bransontól: korábban légballonnal szállt el a Mount Everest fölött. A mélytengeri expedíció négy hónapon belül elindulhat. Bevallása szerint Branson sohasem tervezte a csendes-óceáni merülést, mindig az Atlanti-óceánra készült. A milliárdos azt is elmondta, hogy James Cameron jó barátja, és reméli, egyszer közösen is merülhetnek majd.

Az egy hete végrehajtott, szenzációs egyszemélyes expedíciója után a filmrendező arról beszélt: kétli, hogy azon a sivár tengerfenéken, ahol járt, sokféle életforma fennmaradna. Branson viszont úgy véli, hogy Cameron tengeralattjárójának hangja riaszthatta el a nagyobb élőlényeket. Szerinte megláthatták, amint a jármű hatalmas fénnyel közelít, ezért minden nagy élőlény mérföldekre menekülhetett onnan. A csendes-óceáni merülést az időkorlát miatt sem tartja túl izgalmasnak. Branson szerint egy rövid kirándulás alatt nem lehet sokmindent felfedezni, és nincs is mód sok mozgásra. Ugyanakkor a tenger mélyén óriási lények élhetnek.

Branson két tengeralattjáróval tervezi a merülést; meglátása szerint két tengeralattjáró remekül tudna összhangban dolgozni. Mivel Bransonék járműve akkumulátorral működik, nagyon csöndesen haladhat, ha pedig rátalálnának egy lényre, értesíthetnék a másik tengeralattjárót, hogy filmezze le.

Rovatok