Index Vakbarát Hírportál

Emberek vs. nyulak

2012. április 9., hétfő 08:15

Minden évben előfordul, hogy sok család húsvétkor nyulat vesz a gyerekeknek, de hosszabb távra nem terveznek, így a megunt kedvenceket kiteszik az erdőben vagy megeszik vacsorára. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Fővárosi Állatkert idén sem fogadja be a megunt szőrmókokat. Megnéztük, hogy az elmúlt években milyen szörnyűbbnél szörnyűbb sors várt a tappancsosokra, akik egyes országokban ki is harcolták a vérontást, máshol pedig szinte már az is felmerült: vagy ők, vagy mi.

fenyőgyilkosságokat elítélő természetvédőkhöz hasonlóan a húsvét ellen is fel szoktak szólalni az állatbarátok. Az év során hetente átlagosan nyolcvan-kilencvenezer nyuszit vágnak le a húsukért, de ilyenkor gyakran egészen értelmetlen halált halnak az ugrifülesek.

Nowhere to run, nowhere to hide

A vadonba taszított házinyúl (Oryctolagus cuniculus var. domestica), amit egyébként sokan – köztük sokáig a rendszertan is – tévesen rágcsálóként azonosítanak, pedig valójában a nyúlalakúak közé sorolható, annyira elszakadt már a természettől, hogy gyakran egyedül nem is képes fennmaradni; elpuhult életvitelének köszönhetően az üregi nyúllal (Oryctolagus cuniculus) ellentétben nem lenne képes elszaladni a ragadozók elől.

Hasonló helyzetbe került 5,3 millió évvel ezelőtt a mostani nyusziknál tízszer súlyosabb ősnyúl, a Nuralgus rex is: a Minorca-szigeten a teknősökkel és denevérekkel együtt lakó óriás nyúlszörnynek nem volt természetes ellensége, ezért összementek a fülei, rövidebbek lettek a lábai, és ezzel elvesztette az ugrándozási képességét is.

The horror, the horror

Tavaly Temesváron különösen szerencsétlen helyzetben voltak a húsvéti nyuszik: akkor az alacsony kerítésen átugorva éjjel kóbor kutyák marcangolták szét azt a tíz nyulat, amelyekkel az állatkert dobta fel a vásárt a gyerekek számára.

Öt évvel ezelőtt több tappancsos nem élte túl azt a balesetet, amely után ötezer nyuszi szaladt szét az M1-esen, amikor az őket szállító teherautó karambolozott és felborult, szabadjára engedve a tapsifüleseket.

A helyzet külföldön még rosszabb, a nyulakat nem csak ölik, hanem kínozzák is: éppen tíz éve történt az az eset, amikor Los Angeles-ben több mint 350 nyulat találtak egy lakóházban. A hely úgy nézett ki, mintha eleven, faltól-falig érő nyúlszőnyeg borította volna a padlót. Az embertelenül összezsúfolt állatok közül több megveszett, és ámokfutásba kezdett, így tíz kisállat már döglött volt, mire rájuk találtak. Németországban pedig a nyúlfejeket gyűjtő állat-sorozatgyilkos Nyúlfelmetsző Jack tartotta rettegésben a tapsifüleseket.

Stockholmban 2001-ben mesterlövészekkel lövettek ki ezer megunt nyuszit. Új-Zélandon pont húsvét idején szoktak a túlszaporodott szőrmókokra vadászni: tavaly 23 ezret öltek meg ilyenkor a vadászok. A legnagyobb nyúlirtást egyébként – a húsvéttól függetlenül – Ausztráliában végezték el 2010-ben, amikor százezer nyulat próbáltak meg mérgezett csalétekkel és vadászokkal elpusztítani, mert a betelepített kártevők a természeti világörökséghez tartozó Macquarie-sziget létét fenyegették; tíz éve még arról volt szó, hogy vírust vetnének be ellenük.

Persze a nyulak és az emberek közti kibékíthetetlen ellentét sem egyoldalú: 2004 telén csapatokban kelve át a befagyott Finn-öböl jegén, több száz éhes vadnyúl jelent meg Szentpéterváron, ahol kezdetben békével fogadták őket, ám hamar kiderült, hogy kóbor kutyákat, macskákat, patkányokat és hajléktalanokat támadnak meg.

A helyzet azért nem mindenhol ilyen szörnyű, voltak viccesebb esetek is: Belgiumban csupán büdös cipőkkel próbálták meg távol tartani a nyulakat a focipályától, míg a milánói légiforgalmat megbénító több tucat nyuszit sípokat fújva, kiabálva és hadonászva terelték hálóba.

Nothing to kill or die for, and no religion, too

Az elmúlt évtizedben tehát világszerte nyúlvérrel festették a naptárban a piros betűs ünnepnapokhoz, hogy "halál", pedig a kínai holdnaptár szerint 2011 éppen a Nyúl éve volt, ráadásul a nyúl a tizenkét állatövi jegyből az egyik legnépszerűbb. A hagyomány úgy tartja, hogy a Nyúl évét a béke és a nyugalom jellemzi, amelyben hangsúlyt kap a család, az otthon, a szeretet, a barátság és mások gondjainak megértése.

Azok, akik már vettek idén otthonra nyuszit, de nincs szívük késélre hányni vagy az erdei ragadozóknak feláldozni, a helyes tartásáról itt olvashatnak. Aki pedig egyszerre több nyúlhoz is hozzájutott, és attól tart, hogy elszaporodnak (vigyázat, nyúlpornó!), ivartalanítás előtt nézzen utána, hogy mik a kockázatok, mert az altatás szintén drámai véget hozhat a nyulacskáknak.

Békés húsvéti ünnepeket kívánunk!

Rovatok