Index Vakbarát Hírportál

Törvényellenes lehet az aszteroidabányászat

2012. május 2., szerda 11:45

A nemrég bejelentett aszteroidabányászati terv nemzetközi egyezményekbe ütközhet, így még az indulás előtt kudarcba fulladhat az egész terv.

Néhány napja egy amerikai befektetőkből álló vállalkozás bejelentette, hogy földközeli aszteroidákon bányászna olyan nyersanyagokat, melyekből kevés van a Földön. A Planetary Resources projektet olyan nevek fémjelzik, mint Larry Page, a Google alapítója, James Cameron filmrendező, és Peter Diamandis, az X-Prize alapítója.

A tervek szerint két éven belül bocsátanák útjára az első teleszkópokat, és tíz év múlva indulna útjára az első bányászűrszonda. Hacsak nem szól bele a nemzetközi jog. Frans von der Dunk űrjogi specialista a Nebraska-Lincoln egyetemtől azt állítja, hogy a projekt egy sor amerikai és nemzetközi jogi egyezményt sértene meg.

Az 1967-ben kötött nemzetközi egyezmény szerint a világűr mindenkié, így az Egyesült Államok nem sajátíthatja ki egyetlen szeletét sem. Vagyis az amerikai jog nem érvényesíthető ebben a projektben. A probléma, hogy nagyon általánosan fogalmazták meg az említett egyezményt és konkrét kérdésekre nem ad választ.

Olyan kérdések merülnek fel, hogy például milyen jogai lennének a vállalkozásnak, ha megjelennének a konkurensek? Ki lenne felelős az esetlegesen okozott károkért? Von der Dunk szerint mielőtt megkezdenék a bányászatot, újabb nemzetközi egyezményeket kellene kötni, amelyek kitérnek ezekre a problémákra is.

Rovatok