Index Vakbarát Hírportál

A legnagyobb műholdkép a Földről

2012. május 18., péntek 07:49

Az orosz Elektro-L időjáráskutató műhold kamerája készítette el és küldte le a Földre az eddigi legnagyobb felbontású fotót bolygónkról. Sőt, fotósorozatot, amiből az orosz szakemberek egy rövid videót is összevágtak. A műhold 121 megapixeles felbontásban készíti képeit négy hullámhosszon, a látható fény tartományában hármat, és infravörösben egyet. A kép ezért nem pontosan azt mutatja, amit fentről az űrhajósok látnak: a növényzettel sűrűn borított területek élénk narancssárgában és barnában játszanak, a sivatagok pedig halványzöldek.

A műhold fél óránként készített egy-egy képet, ezek összefűzéséből jól látszik, ahogy beesteledik, majd megvirrad az Indiai-óceánon, közben hatalmas felhősávok vonulnak Kelet-Ázsia, Szibéria és Közép-Afrika fölött. A YouTube-ra feltöltött videó természetesen nem az eredeti, 121 megapixeles, de a videómegosztón elérhető legnagyobb felbontásban, 1080p-ben is roppant látványos.A fotókat pedig James Drake csillagász honlapján lehet megtekinteni.

A NASA egyébként ennél nagyobb felbontású, 132 megapixeles műholdképet mutatott be februárban, a Suomi NPP szatelit felvétele ugyanis hat különböző fotóból lett összevágva, ahogyan több részletből lett összeollózva például a világ leghíresebb űrfotója, az 1972-es Kék üveggolyó is. Az oroszok fotója ezzel szemben egyetlen kép a teljes bolygóról, az Egyenlítő felett 40 ezer kilométeres távolságból. Az eredeti képeken minden pixel egy kilométernek felel meg.

Rovatok